Με μεγάλη επιτυχία το καθιερωμένο «Ποντιακό Τριήμερο» έλαβε χώρα, με τις υπαίθριες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου στην Καλλιθέα.

Οι φίλοι της Ποντιακής χορευτικής και μουσικής παράδοσης πλημμύρησαν τον δημοτικό χώρο Εκδηλώσεων, που βρίσκεται όπισθεν του Ηρώου Ελλήνων του Πόντου στο κεντρικό πάρκο της πόλης (πλ. Δαβάκη).

Στην έναρξη των εκδηλώσεις τελέστηκε Αγιασμός από ιεράρχη Ενορίας της πόλης.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού στο βήμα ανέβηκε ο Επίτιμος Πρόεδρος τῖ Αργῶς Χρ. Σοφιανίδης και κατόπιν μεστής ομιλίας του για την σημασία και τον συμβολισμό του Ποντιακού Τριημέρου, κήρυξε την Έναρξη των Εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος που, μεταξύ άλλων τόνισε την πολύτιμη και μοναδική παρουσία και προσφορά του συλλογικού-αντιπροσωπευτικού φορέα στα πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα της πόλης της Καλλιθέας και πολύ ευρύτερα αυτής. Στην ομιλία του ο δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, για το πολύτιμο και ανιδιοτελές έργο για την πόλη του Επίτιμου Προέδρου που παρείχε από την θέση αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου επί τέσσερεις εκλογικές θητείες.

 

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ιστορικού συλλογικού φορέα, στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, στα ζωτικά ζητήματα του αυτόχθονα εκεί Παρευξείνιου Ελληνισμού, καυτηριάζοντας τις χειραγωγούμενες εκφάνσεις των ελλαδικών κυβερνήσεων που έβλαψαν έτσι άμεσα και τον εκεί γηγενή Ελληνισμό και την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξέφρασε την αντίθεση του ιστορικού, αντιπροσωπευτικού φορέα για τις εξαρτημένες, υποτακτικές πράξεις και την υποκρισία των ελλαδικών κυβερνήσεων απέναντι στα ζητήματα αυτά και στα πραγματικά συμφέροντα του Ελληνισμού και της Ελλάδας στην περιοχή. Πράξεις, που εξακολουθούν να βλάπτουν τον εκεί Ελληνισμό, καθώς και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα.  Ανέφερε μεταξύ άλλων, πως για την κατάσταση του Ελληνισμού στην Ουκρανία και για τις βλαπτικές ενέργειες ελλαδιτών κυβερνητικών στελεχών στις σχέσεις Ελλάδας με την Ρωσία, σε βάρος συλλήβδην του γηγενούς εκεί Ελληνισμού, είχαν επιδοθεί γραπτές επισημάνσεις και διαμαρτυρίες στις ελλαδικές κυβερνήσεις ήδη από το 2014 (…).

 

Στον κατάμεστο υπαίθριο Δημοτικό χώρο Εκδηλώσεων οι φίλοι του Ποντιακού Τριημέρου είχαν καταλάβει από νωρίς όλα τα καθίσματα και πολλοί παρακολουθούσαν όρθιοι τα επάξια χορευτικά  συγκροτήματα που εναλλάσσονταν στην σκηνή. Στις εκδηλώσεις εκτός των Συλλόγων Ποντίων από όλη την Αττική, όπως «Ο Καπετάν Ευκλείδης», ο Όμηρος Παχατουρίδης με την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, πήρε μέρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός με τον Χορευτικό Όμιλο “Εναλία Γη” της  Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, οι λιλιπούτιοι μαθητές των Εκπαιδευτικών Μουσικών θεατρικών κέντρων ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού Καλλιθέας «Χαρούμενες νότες» και «Λύρα» απάγγειλαν ποντιακά ποιήματα και τραγούδια, ενώ ζευγάρια πρωταθλητών Ελλάδας του Συλλόγου Αθλητικού χορού ”Hellenic Ballroom Dancing” με τον Δημήτρη Φωκά προσήλωσαν με το δικό τους τρόπο τους φίλους του Ποντιακού Τριημέρου. Στο περίπτερο του Συλλόγου, που λειτούργησε στο χώρο των εκδηλώσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να βρουν σπάνιες βιβλιογραφίες για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Κάθε βράδυ, στο τέλος των προγραμματισμένων εμφανίσεων, πλήθος φίλων της Ποντιακής παράδοσης πιάνονταν όλοι μαζί από τα χέρια , μπαίνοντας σό Χορόν , συντονίζοντας το άκουσμα και το σώμα τους στους μοναδικούς κυκλικούς χορούς των αρχαιοελληνικών ρυθμών της Ποντιακής λύρας και τραγουδιών σε εξαιρετική εκτέλεση των Αδελφών Συμεωνίδη και του Χρήστου Καϊογλίδη.

Τι εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, η βουλευτής Άννα Καραμανλή, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα  Αθηνών Δήμητρα Νάνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας Κώνσταντίνος Ευσταθίου, εκπρόσωποι συλλόγων Ποντίων, δημοτικοί σύμβουλοι Καλλιθέας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας της Βορείου Ηπείρου, κ.α..