Μετά από 22 χρόνια το επίσημο κράτος έκανε το δεύτερο βήμα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας του Ποντιακού (ρωμαίϊκου) Ελληνισμού…

Ο Π.Σ. «η Αργώ» (Διοίκηση, μέλη, φίλοι του φορέα) θα μπορούσε να μιλήσει για μερική δικαίωση του αδιάλειπτου έργου και αγώνα του στο ανύπαρκτο έως εφέτος θέμα ανάδειξης της Γενοκτονίας από το επίσημο κράτος.

Είναι γνωστό στους αντικειμενικά και ανιδιοτελώς ασχολούμενους με το όλο ζήτημα, ότι η απαίτηση για την υποχρέωση της κάθε ελλαδικής κυβέρνησης να αναδεικνύει και να προωθεί το ζήτημα της Γενοκτονίας άρχισε να τίθενται για πρώτη φορά από τον Π.Σ. “η Αργώ”, από τις αρχές της δεκαετίας 1990 (η διεκδίκηση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ξεκίνησε από τον Σύλλογο το 1986, που στη συνέχεια γενικεύτηκε με αποτέλεσμα την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας με απόφαση της Βουλής το 1994).

Δεδομένης της συσκότισης της Γενοκτονίας από τις ελλαδικές κυβερνήσεις, ιδίως μετά το 1996 (από κοινού με τα ψευδο-προοδευτικά κομματικά μορφώματα, που βασίζουν την ιδεολογική τους προπαγάνδα σε πηγαία ερείσματά τους που χρηματοδότησαν τους τούρκους για την πραγματοποίηση της Γενοκτονίας), ο Σύλλογος προέβαινε σε ανοικτές διαμαρτυρίες τόσο προς την τουρκική πλευρά, όσο και στην εκάστοτε ελλαδική κυβέρνηση.

Σε συνέχεια προγενέστερων ενεργειών και έγγραφων επισημάνσεων του Συλλόγου, τον Μάϊο του 2000 έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη θυροκόλληση κειμένου στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών (Ακαδημίας 3) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση και συσκότιση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΣ “η Αργώ” Χρ. Σοφιανίδη, τον οποίο συνόδευσαν μέλη του φορέα και άλλων συλλόγων Αττικής.

Οι διαμαρτυρίες προς τις υποκρινόμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα κορυφώθηκαν α) στις 19 Μαΐου 2004, με την αυθημερόν διοργάνωση από την «Αργώ» στο Σύνταγμα της κεντρικής εκδήλωσης για την Γενοκτονία, που, με μαζική πορεία και επίδοση διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό (Μέγαρο Μαξίμου), κατέληξε σε θυροκόλληση στην τούρκικη πρεσβεία Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας για την άρνηση αναγνώρισής της, και β) στις 19 Μαΐου 2009 με συμμετοχή αυτή τη φορά και άλλων συλλόγων από Αττική και νότια Ελλάδα, που πείσθηκαν σε κινητοποίηση αυθημερόν 19 Μαΐου για πρώτη τους φορά (καθημερινή – εργάσιμη ημέρα), έχοντας εμπιστευθεί την οργάνωση και διεξαγωγή (με μεγάλη επιτυχία) του διασυλλογικού αυτού ”εγχειρήματος” από τον (νυν επίτιμο) Πρόεδρο του Π.Σ. «η Αργώ». Την ημέρα εκείνη η κυβέρνηση έλαβε μία ισχυρή διαμαρτυρία σε μορφή Ψηφίσματος για την υποβάθμιση και συσκότιση του ζητήματος της Γενοκτονίας εντός της χώρας και στο εξωτερικό (κυρίως). Το Ψήφισμα παρέλαβε από τον επίτιμο Πρόεδρο της «Αργώς» υψηλόβαθμο στέλεχος του Διπλωματικού γραφείου της τότε υπουργού εξωτερικών (βλ. Ψήφισμα, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και  υπουργό εξωτερικών ). Λόγω της μεγάλης μαζικότητας της κινητοποίησης αποκλείστηκε αναγκαστικά και για ώρες το κέντρο της Αθήνας.

Μετά την διασυλλογική αυτή κινητοποίηση, στις 19-05-2009, οι καθεστωτικές κομματικές δομές και το στάσιμο κατεστημένο χτύπησαν συναγερμό, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Έτσι, την επόμενη χρονιά, το 2010, οι κομματικοί μηχανισμοί (της πράσινο-ροζίζουσας ”ελληνοτουρκικής φιλίας” κ.α.), ανησυχώντας για επανάληψη ενός καθαρού, πραγματικού κινήματος διεκδίκησης του 2009 με επικεφαλής τον ίδιο τον Σοφιανίδη ή κάποιον άλλον, κινητοποίησαν “από νωρίς” τα επιδοτούμενα κομματικά τους πλοκάμια στους απολιτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες να προστρέξουν και να προλάβουν με οργανωτικές τους ”πρωτοβουλίες” την διεξαγωγή εκδηλώσεων αυθημερόν στις 19 Μαΐου, αφού με τις πολύτιμες πρωτοβουλίες, ρίσκο και ενέργειες του επίτιμου Προέδρου της «Αργώς” αποδείχθηκε, ότι η αυθημερόν διεξαγωγή μπορεί να πετύχει.

Οι ”πρωτοβουλίες” των πλοκαμιών περιέλαβαν και την γνωστή συνταγή – της οργανωμένης σκευωρίας, παραπληροφόρησης και συκοφαντίας με μόνο στόχο την «Αργώ» και τον επίτιμο Πρόεδρό της. Υπέρ ”σκοπού” στρατολογήθηκαν ακόμα και περιθωριακοί τύποι από παραλαϊκές αγορές με προϋπηρεσία στη διακίνηση ανώνυμων φυλλαδίων και σε άλλες ”ικανότητες”. Άλλοι συνέχισαν τη γνώριμη δουλειά τους με παρόμοιους τρόπους (βλ. σχετικές ανακοινώσεις, όπως : …τα ζεβρά (!) της «Νέας Τάξης»   κλπ.).

Οι ”πρωτοβουλίες” των μηχανισμών στις μετέπειτα διοργανώσεις εκδηλώσεων Μνήμης φαίνεται να απέδωσαν τα επιδιωκόμενα αποτέλεσμα στο θέμα της ”διεκδίκησης”, λαμβάνοντας υπ’όψιν μεταξύ άλλων και το εξευτελιστικό γι’ αυτούς γεγονός (και προσβλητικό για τη Μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Μαρτύρων της Γενοκτονίας) της ”θυροκόλλησης ψηφισμάτων διαμαρτυρίας” (;..) σε κορμούς δέντρων στο πεζοδρόμιο της οδού Ρηγίλλης (!), μακράν και πέριξ του κτηρίου της τουρκικής πρεσβείας, κατ’ απαίτηση των τούρκων και με εποπτεία συμμόρφωσης το ελλαδικό υπουργείο εσωτερικών δια των (μερικών) αξιωματικών της ελλαδικής Αστυνομίας.

Η διοργάνωση εφέτος εκδηλώσεων Μνήμης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον αρχαιολογικό χώρο των Στύλων του Ολυμπίου Διός στις 21-05-2016, υπό τον υπουργό Π. Καμμένο, είναι ένα πρώτο, θετικό και σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ανάληψης από το επίσημο κράτος των ευθυνών του για την ανάδειξη και αναγνώριση διεθνώς της Γενοκτονίας.

Σε αυτήν την προσπάθεια ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε η Μνήμη να τιμάται από τον απανταχού Ελληνισμό.

Έτσι εφέτος, με πρωτοβουλία και ενέργειες του επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου, στην επίσημη αυτή εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας ήταν μαζί μας και ο πρώτος (και μοναδικός στο παρόν) Έλληνας κοσμοναύτης – ο Πόντιος Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος με πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στα πλαίσια αυτά, ο Σύλλογός μας επισημαίνει το γεγονός, ότι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι Αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων τίμησαν τον κοσμοναύτη μας με το παράσημο του Αστέρα Αξίας και Τιμής πρώτης τάξεως για την προσφορά του στο Έθνος και την Ανθρωπότητα.

Λίγα λεπτά πριν την παρασημοφόρηση ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν μαζί με τον Χρ. Σοφιανίδη είχαν την τιμή να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Συμέλας, που για πρώτη φορά, μερίμνει του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σκήνωσε στο εκκλησάκι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Υπ.Εθ.Α. για λαϊκό προσκύνημα.

Σε αυτήν την πρώτη και σημαντική εκδήλωση από πλευράς του επίσημου κράτους για την Γενοκτονία, η ”Αργώ” με τον επίτιμο Πρόεδρό της, εργάστηκε όπως πάντα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των υγειών δυνάμεων του Ελληνισμού.

Σαφώς, η εκδήλωση αυτή πρέπει να έχει την αναγκαία συνέχεια, μεταξύ και άλλων ενεργειών, για την διεθνή ανάδειξη και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Λαού μας.