Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «Ποντιακό Τριήμερο» του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ».

Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος συλλογικοί φορείς, αθλητικές οργανώσεις και μετέχοντες, από Καλλιθέα, Αττική, Θεσσαλονίκη και την βόρεια Ελλάδα.
Το παρόν έδωσε και αντιπροσωπεία από την αδελφοποιημένη με την Καλλιθέα πόλη Γκελεντζίκ (Gelentzhik) από τα παράλια του Ευξείνου Πόντου της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον δήμαρχο αυτής κ. Α. Μπογκοντίστοβ.

Πριν την έναρξη των υπαίθριων εκδηλώσεων του θεσμού τελέστηκε Αγιασμός, με Εκκλησιαστική λειτουργία στον χώρο των εκδηλώσεων.
Την έναρξη του Ποντιακού Τριημέρου 2021 κήρυξε ο επίτιμος Πρόεδρος του αντιπροσωπευτικού-συλλογικού φορέα κ. Χρ. Σοφιανίδης. Προηγουμένως, αγγίζοντας θέματα και προβλήματα που αποτελούν εμπόδια στην ποιοτική ζωή των συμπολιτών μας, αναφέρθηκε στα ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με τον Ελληνισμό και την ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα, στις ευθύνες κομματικών μορφωμάτων και του ”πολιτικού και κοινοβουλευτικού προσωπικού” της χώρας για την προσέλκυση και λαθροεποικισμό αυτής με μυριάδες τριτοκοσμικούς φυσικούς φορείς εκείνης της ιδεολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την Γενοκτονία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στον Πόντο και στην υπόλοιπη Μικρά Ασία. Αναφέρθηκε, επίσης, στα ανακυκλούμενα προβλήματα που εγείρουν επιλεκτικά σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τα ψευδο-προοδευτικά αυτά κομματικά μορφώματα και τα στελέχη τους στον ελλαδικό χώρο.
Χαιρετιστήριες ομιλίες απηύθηναν ο δήμαρχος Καλλιθέας και ο δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης Γκελεντζίκ, που ευχαρίστησε τον Δήμο Καλλιθέας και τον επίτιμο Πρόεδρο τι «Αργώς» για την πρόσκληση.

Ο επίτιμος Πρόεδρος τι “Αργώς” και ο δήμαρχος της πόλης Gelentzhik στο χαιρετιστήριο μήνυμά του.

Στα πλαίσια του Ποντιακού Τριημέρου, την Κυριακή 03 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου ”Ο Ελληνισμός του Πόντου” του διεθνολόγου-ιστορικού Δρ. Ι. Παπαφλωράτου, των εκδόσεων ”Λειμών”. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο κατάμεστο υπαίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας. Για το βιβλίο, που συγκροτεί μία ολοκληρωμένη εργασία για την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού από έναν καταξιωμένο και έγκριτο πανεπιστημιακό, μίλησαν ο Χρ. Μπολώσης (υποστράτηγος ε.α.) και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΠΣ «η Αργώ» Χρ. Σοφιανίδης (MScΔιπλ. Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ, πρώην Αντιδήμαρχος Καλλιθέας). Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η δημοσιογράφος Α. Κρεμμύδα.

Παρουσίαση βιβλίου.
Ο υπουργός εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας απευθυνόμενος στο panel των ομιλητών και στον συγγραφέα του βιβλίου.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας Αντιστράτηγος Θεμιστοκλής Γρυμπίρης, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος και άλλοι. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παριστάμενοι δοκίμασαν τα νόστιμα εδέσματα της πλούσιας Ποντιακής κουζίνας τα οποία ετοίμασαν με πολύ μεράκι οι γυναίκες του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ».
Στις υπαίθριες εκδηλώσεις στις 02 και 03 Οκτωβρίου παιδιά από τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Κορινθίας και τον Παμποντιακό Σύλλογο «η Αργώ» απήγγειλαν ποιήματα στα Ποντιακά, χορευτικά σωματεία παρουσίασαν και προσέφεραν χορευτικό θέαμα, με την συμμετοχή δασκάλων και μαθητών τους, επίσης ο αθλητικός σύλλογος KungFu ”Αετός ” Καλλιθέας παρουσίασε επιδείξεις αυτοάμυνας και ασκήσεων με εικονικό αντίπαλο.
Την πρώτη βραδιά, η καταπληκτική θεατρική παράσταση ”Με το ζορ διατρός” της θεατρικής ομάδας των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη, που έπαιξε και ο ίδιος, ξεσήκωσε την ευθυμία και τα γέλια των θεατών. Την θεατρική κωμωδία παρακολούθησε και ο δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης Γκελεντζίκ, καθώς και όλη η αντιπροσωπεία όπως και ο δήμαρχος Καλλιθέας, που διασκέδασαν πολύ με την παράσταση.

Η Θεατρική ομάδα των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης απένειμε αναμνηστικά στον επίτιμο Πρόεδρο και στην “Αργώ”.

Από το Ποντιακό Τριήμερο δεν έλειψε ο αρχαιοελληνικός και ο Βυζαντινός μας πολιτισμός, αφού το ”παρών” έδωσαν και οι ”Μωμόγεροι” ή αλλιώς ”Πορδαλάντ”, που εντάσσονται στην Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και ενσωματώνουν την λαϊκή μας σοφία του Δωδεκαήμερου και ιδιαίτερα των Καλάντων, όπου καυτηριάζουν και σατιρίζουν τον ζυγό και την καταπίεση κατά την οθωμανοκρατία και τουρκοκρατία (ισλαμοκρατία). Το δρώμενο παρουσίασε με την ομάδα του ο χοροδιδάσκαλος Όμηρος Παχατουρίδης.
Τραγωδίας της Ποντιακής παράδοσης, αλλά και των νεώτερων σύγχρονων συνθετών,  τραγούδησαν ο δημοφιλής τραγωδάνος Δημήτρης Καρασαββίδης σε συνοδεία της ορχήστρας του, καθώς και το τριμελές μουσικό σύνολο των πολλά υποσχόμενων νέων καλλιτεχνών Αδελφών Συμεωνίδη.

Η Κύπρος μας ήταν παρόν με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς από το Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο “ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ” της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, με την ακούραστη Νίκη Μιχαηλίδου.
Το παρόν έδωσε και ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού Καλλιθέας ”Hellenic Ballroom Dancing”, με τον χορογράφο και προπονητή Δημήτρη Φωκά και τους πρωταθλητές και κυπελλούχους της Σχολής.
Παρά το γενικευμένο, πανδημιο-κρατικό κλίμα και την κορωνο-τρομοκρατία εκατοντάδες φίλοι και φίλες από την Καλλιθέα, Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.


Ποντιακό Τριήμερο 2021.
Η νέοι έδωσαν το δικό τους χρώμα και τη δική τους σφραγίδα στο Ποντιακό Τριήμερο.

Δείτε, επίσης, στο : ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 2021 / Οι Πύλες της Αλήθειας