Φίλες , Φίλοι ,

Σύντομα ο Παμποντιακός Σύλλογος “η Αργώ” δεν θα διαχειρίζεται τον χώρο του Κέντρου Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού από την πρώην ΕΣΣΔ (ΚεΣΠΕ), και θα τον παραδώσει στην νέα Δημοτική Αρχή Καλλιθέας.

Το Κέντρο Στήριξης ουσιαστικά ξεκίνησε τη λειτουργεία του το 1986, με την έναρξη λειτουργείας του Συλλόγου στον μικρό ημιυπόγειο χώρο επί της οδού Σκοπευτηρίου 4, Καλλιθέα.

Κατόπιν, με ενέργειες Προέδρου Χρ. Σοφιανίδη στην τότε Δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Γεώργιο Κυριόπουλο, λειτούργησε το 1993-1994 η πρώτη δομή στήριξης στον Δήμο υπό μορφή Γραφείου Στήριξης, στον 6ο όροφο του παλαιού Δημαρχείου, επί της Λεωφόρου Θησέως 156.  Το Γραφείο Στήριξης, με επίπονη εθελοντική και αμισθί δουλειά της ανερχόμενης, ικανής και δυναμικής ιατρού-γυναικολόγου Μ. Καρβονίδη, παρείχε σε τρεις μόλις μήνες στήριξη σε πάνω από 180 οικογένειες. Η επιλογή του Προέδρου και του Συλλόγου για γυναίκα ιατρό δεν ήταν τυχαία: η ανάγκη παροχής Ιατρικής συμβουλευτικής και Ιατρικής βοήθειας υπήρξε απαραίτητη στον γυναικείο πληθυσμό των Ελληνικών οικογενειών από την ΕΣΣΔ, αφού ο πόλεμος γεωργιανών-αμπχαζίων (1992-1993) στις εστίες μας στον Καύκασο επιδείνωσε την κατάσταση ενός ελληνικού, προσφυγικού κύματος. Εξακολουθούσε, βέβαια, και ο ερχομός χιλιάδων οικογενειών από το Καζαχστάν και τις άλλες περιοχές της πρώην πια Σοβιετικής Ένωσης.

 

Το Γραφείο σταμάτησε την λειτουργεία μετά από μερικούς μήνες – τα γραφειοκρατικά και λοιπά προσκόμματα, στον Δήμο και εν γένει από τη Δημόσια Διοίκηση, δεν έπαψαν να εγείρονται… Ο Σύλλογος, βέβαια , δεν σταμάτησε ποτέ, και παράλληλα με άλλα σημαντικά ζητήματα συνέχισε να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια προς τις οικογένειες, πανελλαδικά και όχι μόνο.

Πολλή δουλειά, πολλοί αγώνες… Με το ανιδιοτελές πάντα έργο και συστηματική δουλειά Προέδρου (και δημοτικού συμβούλου Καλλιθέας) Χρ. Σοφιανίδη, επετεύχθη το 1999 Συμφωνία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Υπουργείο Εξωτερικών) και Δήμου Καλλιθέας (Δήμαρχος) μερικής χρηματοδότησης στη λειτουργεία Κέντρου Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού από την πρ. ΕΣΣΔ στην Καλλιθέα (…).

Έτσι, η λειτουργεία του πρώτου Κέντρου Στήριξης με συμμετοχή ΟΤΑ οργανώθηκε και ξετυλίχτηκε στον χώρο του Συλλόγου επί της οδού Ανδανείας. Έως το 2002, εωσότου βρέθηκε πιο κατάλληλος χώρος και αναδιαμορφώθηκε με την εθελοντική πάντα εργασία και επίβλεψη από τον Πρόεδρο, και στις 10 Ιουνίου 2002 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του ΚεΣΠΕ στην οδό Πλάτωνος 45, όπου και εδρεύει έως σήμερα.

 

Υπήρξαν, όμως, και διαστήματα ασαφών καταστάσεων ως προς την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του ΚεΣΠΕ, π.χ. 2010-2014, στα οποία δεν υπήρξε παρουσία ή συμμετοχή εθελοντών του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ», συνεπεία επιλογών της τότε Δημοτικής Αρχής.

Ανέκαθεν, ο Σύλλογος αποτέλεσε όχι μόνο τον πρωτεργάτη, έγκυρο και αποτελεσματικό, αλλά και τον μόνο Αντιπροσωπευτικό Συλλογικό Φορέα πάνω στο ζήτημα Ποντιακός Ελληνισμός από και στην πρώην ΕΣΣΔ. Ως εκ τούτου, και εκ της οντότητάς του, αποτέλεσε και τον μόνο αξιόπιστο και έγκριτο Φορέα και συνεργάτη του Δήμου Καλλιθέας στην δραστηριότητα του Κέντρου Στήριξης. Δυνατότητες γνώσεων, ικανότητας, αλλά και διάθεση προσφοράς ανελλιπούς εθελοντικού έργου, σε ένα τόσο σημαντικό και επίπονο ζήτημα, δυστυχώς δεν διαφάνηκαν από άλλους συλλόγους ή εθελοντικές οργανώσεις στις κρίσιμες δεκαετίες που διανύθηκαν (…).

Έως σήμερα, μετά και τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο αντιπροσωπευτικός-συλλογικός Φορέας Π.Σ. «η Αργώ» δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση από την νέα Δημοτική Αρχή για την περαιτέρω λειτουργική οντότητα και δραστηριότητα του ΚεΣΠΕ.

Σαφώς, το θέμα του Κέντρου Στήριξης απασχολεί όλους και όλες, που εργάζονται πραγματικά και ουσιαστικά πάνω στα ζητήματα και προβλήματα αναφορικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό από την πρώην ΕΣΣΔ (και όχι μόνο) στην πόλη και πέραν αυτής.

Εφόσον η νέα Δημοτική Αρχή αποφασίσει τη συνέχιση συνεργασίας για το ΚεΣΠΕ Δ.Κ., το Συμβούλιο του Π.Σ. «η Αργώ» θα επανέλθει με νεότερη Ενημέρωση.

Θερμές ευχές με το Νέο έτος 2024 για υγεία και κάθε Καλό,
στα μέλη, εθελοντές, γνωστούς και άγνωστους φίλους και φίλες του Συλλογικού μας Φορέα.