Τιμούμε τους Ήρωες και Μάρτυρες της Γενοκτονίας

Το Θεματικό Περίπτερο του Π.Σ.  “Η Αργώ” λειτουργεί και εφέτος στην πλ. Συντάγματος, ολοήμερα από τις 17 έως και 19 Μαΐου 2024.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το 1924 όταν οι τελευταίοι Πόντιοι μαχητές και αγωνιστές , που τα προηγούμενα χρόνια υπερασπίζονταν τα γυναικόπαιδα και τον άμαχο πληθυσμό από την λαίλαπα του τούρκικου βαρβαρισμού , αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την άπαρτη Σάντα. Ήταν η απομείνασα περιοχή που ο Ποντιακός λαός συνέχιζε να πολεμά για την επιβίωσή του. Είναι γνωστό πια, πως εάν δεν υπήρχε η ένοπλη Αντίσταση του αυτόχθονα, άμαχου Ρωμαίικου λαού του Πόντου, δεν θα υπήρχε κανείς να έρθει έστω και ως πρόσφυγας στην νέα Ελλάδα μετά την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.  Προδομένοι κατ’ ουσία την κρίσιμη περίοδο από την κυβέρνηση Βενιζέλου [από κοινού με Δυτικές κυβερνήσεις και τους Μπολσεβίκους], που με τις ενέργειες και τις επιλογές του απεργάζονταν την απελευθέρωση – ανεξαρτησία του Πόντου. Πολύ πριν και τον ελληνο-τούρκικο πόλεμο επιδίωκε τον ξεριζωμό του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού  από τις εστίες του, μοχλεύοντας  πριν και από το 1918 (στους Γάλλους και λοιπούς) την “ανταλλαγή των πληθυσμών”. Μεταξύ άλλων ενεργειών, απέτρεπε με απαγορευτικές εντολές στα επιτελεία του στην Ελλάδα, αλλά και με επιστολές και στον Αμερικανό πρόεδρο Wilson, ώστε να μην ευοδώσει και ο πολιτικός Αγώνας Σωτηρίας του γηγενούς Ελληνισμού στον Πόντο (…).  Η ένοπλη Αντίσταση των Ποντίων στην Γενοκτονία , ήτοι του άμαχου πληθυσμού ,  αποτελούσε το υπ. αριθμόν 1 ζήτημα για τον Κεμάλ και το Επιτελείο των τούρκων σφαγέων [βλ. μεταξύ άλλων και Νεοκλής Σαρρής, Πρακτικά της πρώτης “εθνοσυνέλευσης” των τούρκων 1923, δηλώσεις Μουσταφά Κεμάλ πριν την αναχώρηση για την υπογραφή με τον Βενιζέλο της Συνθήκης της Λωζάνης, κοκ.].

Ο Π.Σ. ” Η Αργώ” στα πλαίσια του αγώνα ανάδειξης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας και απόδοσης ελάχιστου Φόρου Τιμής, που αρχίνησε πρωτοποριακά από το 1986, καθιέρωσε εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και τη λειτουργία Θεματικού Περιπτέρου για την Γενοκτονία σε κεντρικά σημεία της Πρωτεύουσας. Πρωτοπόρες και καθοριστικές, όπως και στα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα, ήταν οι πρωτοβουλίες και ενέργειες του Επίτιμου Προέδρου του Φορέα.

Στο Θεματικό Περίπτερο διανέμεται ενημερωτικό υλικό και μπροσούρες για την Γενοκτονία, φιλοξενείται έκθεση βιβλίων για την Ιστορία και Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού και τον Πόντο, διατίθεται το συλλεκτικό CD “Μνήμη Γενοκτονίας” που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε πανελλαδικά δωρεάν από τον Σύλλογο στις 19 Μαΐου 2005, κ.α..

Καλούμε γνωστούς και αγνώστους Φίλους και Φίλες να το επισκεφτούν.