Δραστηριότητες και έργο του ΚεΣΠΕ, περιόδου Ιουνίου 2022 – Μαρτίου 2023


Σύντομο Προοίμιο εκ του Συμβουλίου:

Το Κέντρο Στήριξης συγκροτεί μία πρότυπη, ιστορική δομή στον Δήμο Καλλιθέας.
Δημιούργημα και πρωτοβουλία του πρώτου και επί σειρά θητειών Προέδρου του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ» Χρ. Σοφιανίδη, έναντι απαίτησης εθνικής και ιστορικής ανάγκης με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Από ιδρύσεως του ΚεΣΠΕ ο Χρ. Σοφιανίδης διετέλεσε επικεφαλής, προσφέροντας ανιδιοτελώς και αμισθί κάθε δυνατή υπηρεσία, στήριξη και βοήθεια στις χιλιάδες οικογένειες ομοεθνών Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα, όσο και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σε κάθε επίπεδο [κυβερνητικό, πολιτειακό, διασυλλογικό, ΚεΣΠΕ 1999-…, Αργώ 1986-…, κλπ.]. Μεταξύ πολλών δραστηριοτήτων του, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Καλλιθέας Αττικής [1998-2010, 2014-2019], προσφέροντας ανιδιοτελώς και αμισθί ουσιαστική υπηρεσία στην πόλη. Ανάμεσα στ’ άλλα, σε μόλις μία διετία ξήλωσε και απομάκρυνε από τον Οικιστικό ιστό της πόλης 16 παράνομες και επικίνδυνες για την Δημόσια υγεία κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας. Προσέφερε υπηρεσίες από τη θέση του Προέδρου της Εκτιμητικής Επιτροπής στην απόκτηση περισσότερων Κοινόχρηστων χώρων και για κατασκευή νέων Σχολικών μονάδων (μεταξύ αυτών με καθοριστικές ενέργειές του και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας), καθώς και στην απόκτηση από τον Δήμο συγκροτημάτων και μεμονωμένων Προσφυγικών κατοικιών, που απεικονίζουν την Ιστορία της πόλης. Ομοίως, ως Αντιδήμαρχος και ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚΝΑ στις αξιολογήσεις μελετών για νέα Σχολικά κτήρια, στην ανακατασκευή Παιδικών χαρών, στην αναβάθμιση του Πρασίνου της πόλης, στα θέματα Πολεοδομίας, Δημοτολογίου, κλπ.. Για την υπεράσπιση του Κοινωνικού συμφέροντος στάθηκε αποφασιστικά απέναντι στη καθεστωτική συμπεριφορά της δημοσυντήρητης συνδικαλιστικής-κομματικής διαπλοκής.  Με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού (Διπλωματούχος, MSc ΕΜΠ Αθηνών) διετέλεσε, επίσης, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος [ΚΕΔΚΕ] τακτικό μέλος του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων του Κράτους, όπου προσέφερε ανιδιοτελώς και αμισθί στα θέματα Δημοσίων έργων πανελλαδικής εμβέλειας και σημασίας.

Ενημερωτικά, εκ μέρους του Συλλογικού φορέα παρατίθενται συνοπτικά οι δραστηριότητες του ΚεΣΠΕ στο διάστημα 2022-2023, και κωδικοποιημένες για την τελευταία τετραετία 2019-2023.  Το έργο και οι δραστηριότητες του Κέντρου Στήριξης πραγματοποιούνται ανέκαθεν με την εθελοντική, ανιδιοτελή δουλειά του Επίτιμου Προέδρου, Συμβουλίου και μελών του ΠΣ «η Αργώ», σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.


Το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού από την πρώην ΕΣΣΔ κοντά στις οικογένειες Ελλήνων ομογενών, και στις Ποντιακές παραδόσεις, ήθη και έθιμα

Η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Δήμου Καλλιθέας πραγματοποιείται στις κατευθύνσεις παροχής πληροφόρησης και στήριξης στην πιο πάνω κατηγορία δημοτών και κατοίκων της πόλης, αλλά και ευρύτερα αυτής.

Αντιμετωπίζουν ποικιλόμορφα προβλήματα, που επιφέρουν ιδιαίτερες δυσκολίες στις οικογένειες, ιδίως στα υπερήλικα μέλη και στο ενεργό ανθρώπινο δυναμικό αυτών. Επιπλέον, οι ελλαδικές κυβερνήσεις με τις γενικευμένες οικονομικές περικοπές από το 2012 προέβησαν σε επιλεκτικές, νομοθετικές πράξεις απαράδεκτης, προς το δυσμενέστερο, διάκρισης των πιο πάνω Ελλήνων πολιτών από τον υπόλοιπο πληθυσμό, σε σημαντικά θέματα ποιότητα ζωής, όπως:

1) στην αποκοπή των ούτως ή άλλως πενιχρών συντάξεων ΟΓΑ γήρατος/υπερηλίκων (υπέστησαν σημαντικές περικοπές, για πολλούς περικόπηκαν εντελώς),

2) επιπλέον μείωση της δεδουλευμένης σύνταξης από εργασιακή προϋπηρεσία στην Ελλάδα (δηλ., επιπλέον περικοπή απ’ ότι στους υπόλοιπους συνταξιούχους, με επιβολή της διάκρισης για υποχρεωτική, άσχετη με την προϋπηρεσία, 40ετή διαμονή στην ελλαδική επικράτεια του συνταξιοδοτούμενου, η διάκριση αυτή εφαρμόζεται μόνο για τους συνταξιοδοτούμενους Έλληνες ”παλιννοστούντες” και τους Βορειοηπειρώτες…)

3) από το 2003 εξακολουθεί η διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της αισχροκέρδειας σε βάρος χιλιάδων πιο πάνω οικογενειών μέσω των ειδικών στεγαστικών  δανείων της δήθεν ”αποκατάστασης” (Ν. 2790/2000, ΥΑ 96629/6295/03), που εξ’ αρχής αποτελούν τοκογλυφική αισχροκέρδεια από τις συστημικές τράπεζες με την υπογραφή και σφραγίδα κυβέρνησης – κράτους,

4) η ανυπαρξία θεσμοθετημένων, πολιτειακών δομών για την διατήρηση και καλλιέργεια της Πολιτισμικής ταυτότητας του Ποντιακού Ελληνισμού, κλπ..

Η δραστηριότητα του Κέντρου Στήριξης, το πολιτισμικό και κοινωφελές έργο, υλοποιείται στη βάση της συλλογικής, ομαδικής και ατομικής εργασίας από έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, με εθελοντική εργασία και παράλληλη δραστηριοποίηση για ανάπτυξη παραγωγικού εθελοντισμού.

Στο ευρύτερο διανυθέν διάστημα 2019-2023 η λειτουργία του ΚεΣΠΕ, οι πολιτισμικές, κοινωφελείς δραστηριότητες, πληροφόρησης, στήριξης κλπ., έλαβαν χώρα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για προσωπικό ή άλλο ενεργό ανθρώπινο δυναμικό. Αναλυτικότερη αναφορά για την εθελοντική λειτουργία στο ΚεΣΠΕ, στη βάση συλλογικού και ατομικού εθελοντισμού [Π.Σ. «η Αργώ»], και στα πλαίσια των στόχων του Κέντρου Στήριξης, γίνεται σε προηγηθείσα αλληλογραφία και στα (α) και (β) σχετικά έγγραφα.

Από τα μέσα περίπου του έτους 2022 έλαβαν χώρα και οι ενέργειες ανάκαμψης μαζικής δραστηριότητας στο ΚεΣΠΕ, λόγω πρόσφατων ακόμα περιορισμών από τα παρατεταμένα, προληπτικά και περιοριστικά μέτρα έναντι της πανδημίας του κορωνο-ιού (covid-19). Το Κέντρο Στήριξης δεν έκλεισε ποτέ εντελώς, ούτε και τις ημέρες κορύφωσης της πανδημίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσεως της δραστηριότητας, αναγκών και του κοινωφελούς προορισμού του.

Παρά τις επισημάνσεις προς την Κεντρική και Πολιτειακή εξουσία, τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ποντιακός Ελληνισμός από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί υπεύθυνα, αλλά οδηγήθηκαν σε επιδείνωση (ΟΓΑ, συντάξεις, Ιθαγένεια κα.), αναδύονται κατά κύματα με την ηλικιακή ωρίμανση των ενδιαφερομένων/πληττομένων και με την μετάβαση της νεότερης γενιάς στον Ενεργό πληθυσμό (βλ. πχ., παντελείς θεσμικές ελλείψεις στο ζήτημα Παιδεία/ΑΕΙ/ΤΕΙ και Απασχόληση) σε αποτέλεσμα σειράς νομοθετημάτων (ή ανυπαρξίας αυτών), που παράγουν και διαιωνίζουν προσκόμματα και μακροχρόνια τερτίπια Πολιτείας και Δημόσιας διοίκησης σε βάρος των πιο πάνω συνδημοτών και συμπολιτών μας (ν.2790/2000, ν.2910/2001, ΥΑ 96629/6295/03, ν.4093/2012, ν.3284/2004, ν.3731/2008, ν.4387/2016, κλπ.).

Από τις κυριότερες δραστηριότητες, πραγματοποιηθείσες από το ΚεΣΠΕ στην χρονική περίοδο 2022-2023, αναφέρονται τα πιο κάτω με χρονολογική σειρά :

–  Συνεχίστηκαν κανονικά σε τακτική βάση τα μαθήματα παραδοσιακών Ποντιακών χορών, στα οποία παίρνουν μέρος μαθητές, ενήλικες, αρχάριοι, η τακτική χορευτική ομάδα  του ΚεΣΠΕ. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τον Παμποντιακό Σύλλογο «η Αργώ».

–  Στη κατεύθυνση  των σκοπών του ΚεΣΠΕ διατηρήθηκε το πλαίσιο καλλιέργειας συνεργασίας με τους συλλογικούς φορείς των Ελλήνων Εξωτερικού, στις εστίες Ποντιακού Ελληνισμού και Κοινότητες στην Παρευξείνια ζώνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ουκρανία, Μολδαβία. Με την εξέλιξη των ανοικτών πια πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας/Δύσης, οι συνεργασίες από τον Μάρτιο 2022 δεν αναπτύσσονται στο απαιτούμενο επίπεδο (βλ., ευθυγράμμιση των ελλαδικών κυβερνητικών κύκλων για επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσσίας, και εν γένει με τις βλαπτικές πολιτικές για τα Ελληνικά ζητήματα στην περιοχή). Από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή της αδελφοποιημένης με την Καλλιθέα πόλης Γκελεντζίκ, που βρίσκεται στα Ρωσσικά παράλια του Ευξείνου Πόντου, τηρήθηκε ως προς τις σχέσεις με την Καλλιθέα το έθιμο Χριστουγέννων και Λαμπρής, όπως είθισται στις σχέσεις κοινής Παράδοσης και Εθίμων Ομόθρησκων λαών.

–  Το ΚεΣΠΕ δέχθηκε ομογενείς από την Μαριούπολη που έφτασαν στην Αθήνα εξ αιτίας πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και αλλοδαπούς ουκρανούς. Στους πιο πάνω δεν στάθηκε εφικτό να παρασχεθεί ουσιαστική στήριξη, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη δομή φιλοξενίας. Οι επισημάνσεις και ενέργειες προς το Υπουργείο Εξωτερικών και αρμόδια στελέχη του για προσοχή και μέριμνα προς εξασφάλιση ανεμπόδιστης έλευσης στην Ελλάδα αρρένων κατοίκων Ουκρανίας, που είναι πολίτες Ελλάδας, και αρένων ομογενών εκεί, και για την άμεση παρέμβαση προς την Ουκρανική πλευρά που έγειρε προβλήματα στο θέμα αυτό με δεδομένο ότι επέβαλλε γενική επιστράτευση του ανδρικού πληθυσμού, δεν εφαρμόστηκαν από το ελλαδικό Υπ. Εξ.. Σαφώς, λόγω της υποτακτικής ευθυγράμμισης της ελλαδικής πλευράς με τις πολιτικές και προπαγανδιστικές επιδιώξεις της Δυτικό-Ουκρανικής συμπόρευσης στον πόλεμο αυτόν. Πραγματοποιήθηκαν ενέργειες προς το Υπουργείο Εξωτερικών, με επισήμανση της απαγόρευσης από τους Ουκρανούς εξόδου προς Ελλάδα Ελλήνων υπηκόων μετά γυναικοπαίδων τους στα σύνορα Ουκρανίας-Ουγγαρίας. Ενέργειες του ελλαδικού Υπ.Εξ. για την αποτροπή τακτικής των ουκρανών έναντι των εκεί Ελλήνων υπηκόων δεν παρατηρήθηκαν, αντιθέτως συνεχίστηκε από το Υπ.Εξ. η ταπεινωτική σιωπή, που εκθέτει τον εκεί γηγενή Ελληνισμό.

–  Διοργανώθηκε και διεξήχθη σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή Δήμου Καλλιθέας δωρεάν διανομή ειδών τροφίμων σε δεκάδες οικογένειες της πόλης μας με μέλη και υπερήλικους, πρωτίστως ως συμβολική και ηθική στήριξη και όχι υλική, που πλήττονται από την οικονομική κρίση και αυξημένη ανεργία (Λαμπρή 2022 και 2023, Χριστούγεννα 2022). Στο αναφερόμενο διάστημα διανεμήθηκαν περί 315 συσκευασίες τροφίμων.

–  Στην κατεύθυνση διατήρησης της Συλλογικής μνήμης και κατάθεσης χρέους απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της σταλινικής δικτατορίας στην Σοβιετική Ένωση (1937-1953, αλλά και πριν και μετά τον θάνατο του γεωργιανού δικτάτορα), πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες ενημερωτικού περιεχομένου. Με αφορμή επέτειο της μαζικότερης εξορίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τις Ελληνικές εστίες στα παράλια του Σοβιετικού Εύξεινου Πόντου προς τις άνυδρες στέπες της Κεντρικής Ασίας και στη Σιβηρία, που ξεκίνησε τη νύχτα 13 προς 14 Ιουνίου 1949 και διήρκησε 14 μερόνυχτα σε κλειστά εμπορικά βαγόνια, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες τίμησης του εξορισμένου Λαού (διώξεις και μαζικές εκτελέσεις έλαβαν χώρα ενάντια πολλών εθνοτήτων, ιδίως δε της Ελληνικής). Τα μαζικά εγκλήματα σε βάρος του αυτόχθονα Ελληνισμού εντός της μπολσεβίκικης Σοβιετικής Ένωσης και στον Ιστορικό Πόντο (1914-1923) διαπλέκονται στη βάση κοινών επιλογών και στόχων των δύο καθεστώτων (τουρκικού, μπολσεβίκικου). Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές αφιερώσεις, δραστηριότητες, όπως : Η περίοδος του Μ. Γκορμπατσόφ ήταν σημαντική για τον Ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης ,  Μέγα Εορτή της Παναγίας (στις 15/28 Αυγούστου). Συστηματικοί βανδαλισμοί από το τούρκικο-ισλαμιστικό καθεστώς , κ.λπ..

–  Διοργανώθηκαν και διεξήχθησαν με επιτυχία οι ετήσιες εκδηλώσεις του καθιερωμένου Ποντιακού Τριήμερου. Ως γνωστόν, το «Ποντιακό Τριήμερο» είναι η μακροβιότερη και μαζικότερη εκδήλωση στην Καλλιθέα πολιτισμικού, ιστορικού, κοινωνικού, μορφωτικού περιεχομένου και αναδείχθηκε σε θεσμό για την πόλη, τους κατοίκους, για πολλούς συλλογικούς και καλλιτεχνικούς φορείς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις το 2022, έλαβαν χώρα για 37η συνεχή χρονιά. Το καθιερωμένο «Ποντιακό Τριήμερο» διοργανώνεται και πραγματοποιείται με επίπονη, εθελοντική και ανιδιοτελή δουλειά του Συμβουλίου και μελών του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ», που συμβάλλουν ενεργά στο εθελοντικό έργο του ΚεΣΠΕ. Από το 1986 αποτελεί την ετήσια και καθιερωμένη εκδήλωση στην πόλη της Καλλιθέας, λαμβάνει χώρα με την στήριξη της Δημοτικής Αρχής και αναδεικνύεται στην προτίμηση συλλόγων και καλλιτεχνών για την προβολή της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής τους δημιουργικότητας. Αγκαλιάζεται από πλήθος κόσμου, με συμμετοχή συλλογικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών οργανώσεων από Καλλιθέα και την Ελλάδα ευρύτερα. Οι υπαίθριες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με πλήρη επιτυχία, βάσει του προγραμματισμού, στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου (πρώην ΙΚΑ) στις 01 και 02 Οκτωβρίου, με δεκάδες μέλη παραδοσιακών, χορευτικών, καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, παρά τα ισχύοντα σε απόληξη επιβληθέντα προληπτικά μέτρα και τους περιορισμούς λόγω κορωνο-ιού (covid-19). Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχης Ν.Τ. Αθηνών, εκπρόσωποι συλλόγων, πλήθος κόσμου.

–  Συνεργασία με εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, μη κερδοσκοπικούς φορείς της Καλλιθέας, παροχή υποστήριξης για πραγματοποίηση πολιτισμικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για παιδιά-μαθητές οικογενειών των συνδημοτών προερχόμενων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι παιδικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για μορφωτικούς, διαπαιδαγωγικούς, ψυχαγωγικούς σκοπούς, στα πλαίσια διατήρησης και των παραδοσιακών αξιών (Χριστούγεννα 2022, εκδηλώσεις περάτωσης μαθητικής χρονιάς, κοκ.).

–  Στα πλαίσια σκοπών του ΚεΣΠΕ για διατήρηση και διάδοση Πολιτισμικού πλούτου και αυτογνωσίας σε σχέση με τον Ποντιακό Ελληνισμό, συνεχίστηκαν συνεργασίες με έγκριτους πανεπιστημιακούς, με Δρα νομικό-διεθνολόγο καθηγητή Στρατιωτικών Σχολών, με παροχή ανιδιοτελούς εργασίας και εξειδικευμένου γνωστικού υλικού, για την έκδοση και ανάδειξη του έργου «Ο Ελληνισμός του Πόντου», που εκδόθηκε σε πλήρη τόμο βιβλίου (~740 σελ.). Στην κατεύθυνση αυτή έλαβε χώρα και η παρουσίαση του βιβλίου στο Δημαρχείο της Γλυφάδας Αττικής, όπου μεταξύ άλλων ομιλητών για το βιβλίο μίλησαν και εν ενεργεία υπουργοί (ο υφυπουργός Εξωτερικών και η υπουργός Μετανάστευσης), ο δήμαρχος της πόλης, στρατιωτικοί εα., δημοσιογράφοι, και όπου ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος στην ομιλία του απηύθυνε από το βήμα ευχαριστίες στον Αρμόδιο Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚεΣΠΕ κ. Χρ. Σοφιανίδη για την συμβολή του στην συγγραφή του βιβλίου. Το Κέντρο Στήριξης δια του κ. Σοφιανίδη έχει ανέκαθεν αποκριθεί και σε αιτήματα αποφοίτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων για παροχή γνώσης και στήριξης για πραγματοποίηση εργασιών Μεταπτυχιακού / Διδακτορικού επιπέδου, με αντικείμενο τον Ελληνισμό στην/από πρώην Σοβιετική Ένωση (…).

–  Το ΚεΣΠΕ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Ιστορική καταγραφή, διδάγματα και προκλήσεις του μέλλοντος», που διοργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας την 12-09-2022 στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης «Σοφία Λασκαρίδου».

–  Η τακτική χορευτική ομάδα του Κέντρου Στήριξης πραγματοποίησε εμφάνιση και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών 2022 , που διοργανώθηκε στην Ελλάδα (Λουτράκι) από την Ελληνική Ομοσπονδία WuShu, όπου προσκλήθηκε τιμητικά για την τελετή Έναρξης και παρουσίασε τους μοναδικούς χορούς του Πόντου (11 Νοεμβρίου 2022).

–  Το ΚεΣΠΕ είχε ενεργό συμμετοχή στην ενημερωτική Εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Δημοτική Αρχή (Δήμαρχος) στο Δημαρχείο Καλλιθέας, 14-12-2022, με αντικείμενο τις συντάξεις των Ελλήνων του Πόντου από την πρώην ΕΣΣΔ και των Βορειοηπειρωτών από Αλβανία, με ομιλητές την πολιτικό προϊστάμενο/εκπρόσωπο του Υπ. Εργασίας (Γενική Γραμματέας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Καρασιώτου) και τον Αρμόδιο Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚεΣΠΕ ΔΚ ( Χρ. Σοφιανίδης ). Στην εκδήλωση η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασε τον νέο νόμο για τον ”υπολογισμό των συντάξεων” στους πιο πάνω ομογενείς (ν. 4915/2022, αρ.73). Εκ μέρους του Κέντρου Στήριξης Δήμου Καλλιθέας, και των άμεσα πληττόμενων Ελλήνων ομογενών, το ζήτημα  ανέλυσε ο Χρ. Σοφιανίδης σε ομιλία του υπό τον τίτλο Αποστέρηση στην Ελλάδα των συντάξεων και της εργασιακής προϋπηρεσίας στους Έλληνες του Πόντου από την πρώην ΕΣΣΔ / (αβελτηρία, υποκρισία ή σκοπιμότητα…).
Μεταξύ άλλων ανέδειξε και ανέλυσε, πως με τον εν λόγω νέο νόμο ο κρατικός ρατσισμός σε βάρος αποκλειστικά και μόνο των Ελλήνων του Πόντου από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των Βορειοηπειρωτών συνεχίζεται αναλλοίωτος, δεδομένου ότι οι περικοπές και εκμηδενισμοί των συντάξεων γήρατος (βλ. επίδομα ΟΓΑ) και των συντάξεων από εργασιακή προϋπηρεσία στην Ελλάδα εξακολουθούν να επιβάλλονται με τη διαιώνιση του τεχνάσματος της 40ετούς διαμονής στην χώρα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, στην αβελτηρία και ανευθυνότητα στο θέμα αυτό των διατελεσάντων πολιτικών ιθυνόντων – γεγονός, που εξέφρασε απόλυτα όλους τους παριστάμενους, άμεσα ενδιαφερόμενους και πληττόμενους Έλληνες ομογενείς, καθώς και τους εκπροσώπους παρόντων συλλογικών οργανώσεων. Ο Αρμόδιος Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚεΣΠΕ παρουσίασε σε οθόνη τα περιεχόμενα του ως άνω νέου νόμου, τα εφαρμοστέα κείμενα, τα προηγηθέντα νομοθετήματα (ν.1539/1985, ν.4093/2012, ν.4387/2016 κλπ.) με τα οποία εφαρμόστηκε από κυβέρνηση και επίσημο κράτος η επιλεκτική διάκριση, ο εκμηδενισμός και οι περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων συλλήβδην στους ”παλιννοστούντες”, που εξακολουθούν και διαιωνίζονται με τον νέο νόμο.

–  Διοργανώθηκε εορταστική εκδήλωση Χριστουγέννων για τους εθελοντές του ΚεΣΠΕ, στην αίθουσα του Κέντρου Στήριξης, 21-12-2022, με ποντιακά εδέσματα που μαγείρεψαν και προσέφεραν οι γυναίκες εθελόντριες του Κέντρου Στήριξης.

–  Πραγματοποιήθηκε Εορταστική εκδήλωση κοπής Βασιλόπιτας 2023 για στελέχη και εθελοντές του ΚεΣΠΕ, που έλαβε χώρα στις 13-01-2023 σε αίθουσα εστιατορίου της πόλης μας, με εδέσματα Ποντιακής κουζίνας, μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα, με Κάλαντα και παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς, και ειδικό δώρο για την τυχερή της χρονιάς που κέρδισε το ”καπίκι”.

–  Πραγματοποιήθηκε εορταστική Εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας έτους 2023 (05-02-2023) για τα παιδιά της Χορευτικής ομάδας στο ΚεΣΠΕ, με συμμετοχή και των γονέων τους, με μουσική, χορό, και με απονομή παιδικών δώρων (βιβλία, πλήρες σετ στοματικής υγιεινής για παιδιά), που προσφέρθηκαν ως χορηγία στον Φορέα κατόπιν ενεργειών του Συμβουλίου.

–  Με ενεργό συμμετοχή γυναικών εθελοντριών του ΚεΣΠΕ πραγματοποιήθηκε εορταστική βραδιά, αφιερωμένη στην 8η Μαρτίου – παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε γιορταστική ατμόσφαιρα, με σπιτικά εδέσματα της Ποντιακής κουζίνας που ετοίμασαν και προσέφεραν οι εθελόντριες του Κέντρου Στήριξης.

–  Συμμετοχή μελών και εθελοντών του ΚεΣΠΕ στις εκδηλώσεις Εθνικών επετείων 25ης Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου, που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Καλλιθέας, με κατάθεση στεφάνων και με παρουσία των νεότερων μελών με παραδοσιακές Ποντιακές στολές.

–  Νέα προβλήματα για τους ”παλιννοστούντες” Έλληνες του Πόντου αναδύθηκαν από τις αρχές του 2022, με δυσμενείς συνέπειες στα ζητήματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Τα προβλήματα αυτά προσέθεσαν νέου τύπου, δυσμενές περιεχόμενο στην καθημερινότητα των πιο πάνω συμπολιτών και συνδημοτών μας. Σχετίζονται με την Επιχειρηματικότητα, που υπέστη μεγάλο πλήγμα και ανυπολόγιστη καταστροφή στον τομέα τουριστικών-εξαγωγικών-εισαγωγικών-εμπορικών επενδύσεων και δραστηριοτήτων  με επιχειρηματικούς Εταίρους και Ομογενειακούς κύκλους στην Ρωσική Ομοσπονδία, Ουκρανία, Ταυρίδα (όπου προϋπήρχαν και εντάθηκαν από ελλαδικής πλευράς) και σε όλη την Παρευξείνια ζώνη. Αποδίδονται στην αβελτηρία, την πλήρη και χωρίς όρους υπαγωγή και ευθυγράμμιση της κυβερνητικής/πολιτειακής Διοίκησης στην Ελλάδα στα έξωθεν συμφέροντα και επιβολές της Δυτικό-ουκρανικής συμπόρευσης.

Στο υπ’ όψιν χρονικό διάστημα των πεπραγμένων, εν μέσω απόληξης των επιβληθέντων περιορισμών και προληπτικών μέτρων λόγω κορωνο-ιού (covid-19), συνεχίστηκαν οι επισκέψεις και ενημερωτικές συναντήσεις, η παροχή πληροφόρησης και στήριξης με το κατά το δυνατό βέλτιστο τρόπο στους δημότες, πολίτες και Έλληνες ομογενείς κατοίκους, που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων οφείλονται στα ελλιπή και μη φιλικά νομοθετήματα, που δεν εξυπηρετούν ανάγκες επίλυσης των προβλημάτων, αλλά εμμονές και σκοπιμότητες κομματικών-πολιτικών κατευθύνσεων (Ιθαγένεια, Συνταξιοδοτικό, τοκογλυφικά στεγαστικά δάνεια των ”παλιννοστούντων”, Παιδεία, ανύπαρκτες υποδομές Πολιτισμικής κατεύθυνσης, κλπ.).

Ορισμένα, συγκεκριμένα, προβλήματα αποτελούν προϊόν διάκρισης, συλλήβδην απέναντι στις οικογένειες ομογενών Ελλήνων του Πόντου από την πρώην Σοβιετική Ένωση, και διαιωνίζονται με απόλυτη ευθύνη των ελλαδικών κυβερνήσεων και Πολιτείας (Συνταξιοδοτικό, τοκογλυφικά με κρατική ανοχή στεγαστικά δάνεια ”παλιννοστούντων”, αλλά και απασχόληση/προσλήψεις στο Δημόσιο, Παιδεία, Πολιτισμός). Οι διακρίσεις αυτές, που επισημαίνονται στα σχετικά (α) και (β), και οι μεθοδεύσεις κοινωνικό-οικονομικής καταβύθισης συλλήβδην των πιο πάνω ομογενών, είναι προφανείς σε όλες τις μορφές των Κοινωνικών και Προνοιακών υποχρεώσεων της Πολιτείας και των δικαιωμάτων τους ”σαν ισότιμων πολιτών”.

Τα πιο πάνω υφίστανται σε πλήρη αντίθεση σε σύγκριση με την κατηγορία των ”επαναπατρισθέντων” πολιτικών φυγάδων, που ήρθαν στην Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο και από την ίδια χώρα (ΕΣΣΔ), και που ευνοήθηκαν με σειρά άμεσων οικονομικών, στεγαστικών, εργασιακών, κοινωνικών μέτρων και παροχών από τον κρατικό προϋπολογισμό [παρατίθεται σύντομη ιστορική αναδρομή αναφορικά με τους ”επαναπατρισθέντες” πολιτικούς φυγάδες, επειδή παρατηρείται να συγχέονται ανιστόρητα με τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Σοβιετική Ένωση, ήτοι : ήρθαν Ελλάδα στις δεκαετίες 1980-2000 από Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν της ΕΣΣΔ / πρ.ΕΣΣΔ, όπου κατέφυγαν το 1949 και φιλοξενούνταν από το σταλινικό και Σοβιετικό καθεστώς συνεχεία των ένοπλων επιχειρήσεών τους κατά κυβέρνησης και πολιτεύματος Ελλάδας. Τα αναδιαβαθμισμένα αρχεία της ΕΣΣΔ πιστοποίησαν πως οι επιχειρήσεις αυτές χρηματοδοτούνταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης με εντολές Στάλιν. Συναφώς, οφείλει να αναδειχθεί στην Ελλάδα προς θεραπεία το αίτιο της ενδόμυχης ως άνω συστημικής διάκρισης σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από την πρ. Σοβιετική Ένωση. Εκεί, σε σκοτεινούς καιρούς αντιμετώπισε καθεστώτα κρατικής ανομίας, μαζικών εκτελέσεων και διώξεων λόγω της Εθνικής του ταυτότητας – πράγμα, που αντικρίζει στον ελλαδικό χώρο υπό τη μορφή της οικονομικό-κοινωνικής ισοπέδωσης και σε πλήρη αναντιστοιχία με την ως άνω ομάδα των ”επαναπατρισθέντων”, που ευνοήθηκε με κάθε είδους κρατικών παροχών στη βάση της κομματικής της υπαγωγής. Η ανάδειξη και ανάλυση του αίτιου δεν αποτελεί, όμως, αντικείμενο του παρόντος].

Συνοψίζοντας για το ευρύτερο διάστημα 2019 – Μάρτιος 2023, που στην συντριπτική χρονική περίοδο μεσολάβησαν απαγορεύσεις και περιορισμοί λόγω πανδημίας (covid-19), από το ΚεΣΠΕ έλαβαν χώρα τα εξής :

–     Διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 εκδηλώσεις πολιτισμικής, μορφωτικής, ιστορικής, κοινωνικής, ψυχαγωγικής, ενημερωτικής κατεύθυνσης και περιεχομένου. Οι εκδηλώσεις ελάμβαναν χώρα με την μαζική παρουσία και συμμετοχή πλήθους κόσμου, απαιτούσαν επίπονη προετοιμασία και καλά οργανωμένη υλοποίηση, πολλές από αυτές είχαν διάρκεια πάνω από δύο συνεχόμενες ημέρες (Ποντιακό Τριήμερο, Κεντρικές Εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας, Ημερίδες κλπ.). Το Κέντρο Στήριξης, επίσης, είτε συμμετείχε είτε  εκπροσωπήθηκε σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τρίτους φορείς (συλλογικούς, αθλητικούς, κοινωνικούς).

–     Στο ΚεΣΠΕ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες επισκέψεις ομογενών, δημοτών και συμπολιτών, και προσφέρθηκε κατά το δυνατό στήριξη και πληροφόρηση σε πάνω από 330 περιπτώσεις οικογενειών και ατόμων που αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα. Στην συντριπτική τους πλειονότητα τα προβλήματα αυτά ταλαιπωρούν το σύνολο των πιο πάνω δημοτών και πολιτών, εκρέουν και διαιωνίζονται από την απροθυμία και ανεπάρκεια κυβερνητικών και πολιτειακών αξιωματούχων να λάβουν και να υλοποιήσουν τις απαραίτητες νομοθετικές και διοικητικές αποφάσεις, που ετέθησαν.

–     Συνδιοργάνωσε με εκπαιδευτικούς-πολιτιστικούς συλλόγους Καλλιθέας και Αττικής, που συγκροτούνται κυρίως από ανθρώπινο δυναμικό προερχόμενο από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ετήσιες εκδηλώσεις μορφωτικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές υποδομές του Δήμου Καλλιθέας.

–     Δραστηριότητες διατήρησης, μεταλαμπάδευσης πολιτισμικών, παραδοσιακών αξιών του Ποντιακού Ελληνισμού, μαθήματα Ποντιακών χορών, συλλογικές δραστηριότητες επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου, δημιουργική απασχόληση παιδιών, κλπ..

Η λειτουργία και οι δραστηριότητες του ΚεΣΠΕ παράγονται με την τακτική, εθελοντική, ανιδιοτελή εργασία Διοίκησης και μελών Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» και πολιτών μη μελών, με αξιοποίηση όπου χρειάζεται εξειδικευμένου δυναμικού (σεμινάρια, μαθήματα κλπ.), με παράλληλη ανάπτυξη και καλλιέργεια του παραγωγικού εθελοντισμού, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και δημοτών.

Εν γένει, το σύνολο των προβλημάτων και θεμάτων, που αναφέρονται και αναλύονται στα σχετικά (α) και (β), και μνημονεύονται εν μέρει στο παρόν, εξακολουθούν να υφίστανται με ευθύνη κυβερνήσεων και Πολιτείας, αφού δεν υπήρξε καμία άξια μνείας θεσμική ή πολιτειακή πράξη για την εξάλειψη ή έστω ελάφρυνση των μακροχρόνιων επιπτώσεων στις οικογένειες των συμπολιτών μας Ελλήνων του Πόντου από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν υπήρξε χρήσιμη απόκριση από πολιτειακούς ιθύνοντες σε επανειλημμένες (γραπτές) επισημάνσεις για σημαντικά θέματα, που υφίστανται και εκκρεμούν.

Θα πρέπει, επίσης, να ξαναεπισημανθεί ότι τα προβλήματα στην πλειονότητά τους αφορούν όλον τον υπ’ όψιν πληθυσμό, και η παροχή έργου πληροφόρησης και στήριξης είναι πάγια και επιβεβλημένη ανάγκη, αφού φέρουν ”μόνιμο” χαρακτήρα σε βάρος της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών και κατοίκων, λόγω και της προαναφερόμενης απαράδεκτης διάκρισης με ευθύνη της Πολιτείας τόσο για τις νομοθετικές στρεβλώσεις και πολλαπλασιαστικές παρενέργειες αυτών σε βάθος χρόνου, όσο και για την διαιώνιση των γενεσιουργών προβλημάτων.

Καλλιθέα, Απριλίου 2023.