Με Μεγάλη Επιτυχία Πραγματοποιήθηκε το Καθιερωμένο Ποντιακό Τριήμερο.

Για 31η συνεχή χρονιά, ο Παμποντιακός Σύλλογος « η ΑΡΓΩ » διοργάνωσε με επιτυχία το καθιερωμένο Ποντιακό Τριήμερο, που διεξήχθη με την στήριξη του Δήμου Καλλιθέας. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαβάζουμε : ” στο Ποντιακό Τριήμερο καθιερώθηκε να τίθενται τα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, ευρύτερα τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Αναδείχθηκαν για πρώτη φορά το ζήτημα της Γενοκτονίας από τους τούρκους στον ιστορικό Πόντο, όπως και των εγκλημάτων της σταλινικής περιόδου έναντι του αυτόχθονος Ελληνισμού στην ΕΣΣΔ. Στην νεότερη ιστορία, το ζήτημα έλευσης υπό συνθήκες (νέο)προσφυγικού κύματος χιλιάδων ελληνικών οικογενειών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με την κατάρρευσή της (από το 1989-) και η σκανδαλώδης ανεπάρκεια

των κυβερνήσεων στην Ελλάδα στο κάλεσμα αυτό της Ιστορίας, με την παράλληλη συγκάλυψη στην διεθνή διπλωματία του ζητήματος της Γενοκτονίας, αποτέλεσαν τα νέα προβλήματα που έπρεπε να επωμιστούμε – πρώτα ”η Αργώ”, ακολούθησαν πολλοί ανώνυμοι συμπολίτες και πολύ λιγότεροι επώνυμοι, άλλοι σύλλογοι και φορείς. Εφέτος, λόγω της διαδοχικής κρισιμότητας των στιγμών (οι ημέρες για την Ιστορία μετρούν σε στιγμές dt) στις ”Πύλες της Αλήθειας” γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για μία άλλη Ελληνική Κοιτίδα, που κινδυνεύει ολοκληρωτικά από την τούρκικη κατοχή – την Κύπρο. Διαφάνηκε, ότι μαζί με τους ξένους στον κίνδυνο συμβάλλουν πολιτικάντηδες των έσχατων ελλαδικών κυβερνήσεων από κοινού με ορισμένα πολιτικά μορφώματα στην Κύπρο. Μία άμεση εικόνα των εξελίξεων περί ”λύσης” στην Κύπρο με την Δυτικό-τούρκικη συνταγή, που ωθούν την Κυπριακή Δημοκρατία – άλλη μία Ελληνική Εστία – στην τούρκικη υποδούλωση, μας δίδουν οι εξέχοντες κύπριοι συμπατριώτες μας : με την Προσφώνησή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, με την παρουσία και ομιλία του ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Φοίβος Κλόκκαρης, με σύνοψη της κατάστασης ο κ. Πάνος Ιωαννίδης πρόεδρος της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την συμμετοχή τους στο Ποντιακό Τριήμερο 2016 ”. Η Εκδήλωση έλαβε μέρος από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Στις εκδηλώσεις ήταν παρόν και χαιρέτησε ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος, που τόνισε μεταξύ άλλων την σημαντικότητα του θεσμού για την διατήρηση της Ποντιακής ταυτότητας, αλλά και την ανάδειξη σημαντικών εθνικών και κοινωνικών ζητημάτων, καθώς και το πολύτιμο έργο του Συλλόγου και την μοναδικότητά του να αναδεικνύει παράλληλα με τον πολιτισμό μας και σημαντικά πολιτικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.

Την έναρξη του 31ου Ποντιακού Τριημέρου κήρυξε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Χρ. Σοφιανίδης, αντιδήμαρχος Καλλιθέας. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος κυρίως λόγω των προβληματικών κυβερνητικών τους ηγεσιών, στη σημασία της μόρφωσης και ενημέρωσης που δικαιούται να έχει η μαθητιούσα νεολαία στην Ελλάδα για να γνωρίζει και να διατηρεί την εθνική της ταυτότητα, στον βλαπτικό ρόλο τα τελευταία χρόνια του ελλαδικού υπουργείου παιδείας στο θέμα αυτό, αλλά και στην καταστροφική οικονομική πολιτική των ελλαδικών κυβερνήσεων, που μεταξύ άλλων προχώρησαν επιλεκτικά στην ολική κατάργηση των συντάξεων ΟΓΑ για τους υπερήλικους έλληνες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ θεσμοθέτησαν νέο νόμο για συντάξεις ΟΓΑ σε αλλογενείς παράνομους μετανάστες που απλά συμπλήρωσαν 15 χρόνια παραμονής στον ελλαδικό χώρο (…). Αναφέρθηκε, επίσης, στην μόνιμα επιθετική και επεκτατική δράση του τούρκικου καθεστώτος, που στο ζήτημα της Κύπρου υποβοηθείται από τις ανεξήγητες στάσεις των δύο τελευταίων προέδρων της Κύπρου να συνομιλούν με τους τούρκους όχι ως αρχηγοί κράτους, αλλά ως εκπρόσωποι της ”ελληνοκυπριακής κοινότητας” – δηλαδή, εξισώνοντας το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας με διεθνώς μη αναγνωρισμένη οντότητα, όπως είναι οι ”τουρκοκύπριοι”.

Ο κόσμος χειροκρότησε, επίσης, τον νεανικό χαιρετισμό, που με ευρηματικότητα και χιούμορ παρουσίασε η Νεολαία του Π.Σ. «η Αργώ».

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Καλλιθέας η θεατρική κωμωδία «Ο ψεύτες» στην ποντιακή γλώσσα του σκηνοθέτη Ιωάννη Κοσμίδη.

Το Σάββατο την έναρξη έκανε η παιδική χορευτική ομάδα του Συλλόγου, που παρουσίασε ποντιακούς χορούς. Ακολούθησαν οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων Ποντίων Κρωπίας «ο Εύξεινος Πόντος», ο Χορευτικός Όμιλος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, η καλλιτεχνική ομάδα του Κέντρου Ρωσσικών Σπουδών «Mir» καθώς και το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι». Ακολούθησε χορός για όλους με ζωντανή μουσική.

Την ίδια βραδιά στην γεμάτη με κόσμο πλατεία μίλησε για τον κίνδυνο ασφάλειας στο Κυπριακό (έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα) ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Φοίβος Κλόκκαρης – επίσημος προσκεκλημένος του Συλλόγου.

Την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων αναγνώστηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης η προσφώνηση-χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, που απηύθυνε ειδικά για το Ποντιακό Τριήμερο, και στο οποίο αναφέρεται στους μη αναστρέψιμους κινδύνους σε περίπτωση αποδοχής της προωθούμενης ”λύσης” στο Κυπριακό. Επίσης, παραδοσιακούς χορούς του Πόντου παρουσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου, ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «η Τραπεζούντα», η Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής, αλλά και η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «ο Καπετάν Ευκλείδης».

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ο κόσμος παρακολούθησε, επίσης, εύθυμα σκέτς και ποιήματα στην Ποντιακή από την Νεολαία και τα παιδιά του Π.Σ “η Αργώ”, καθώς και από μαθητές του Μουσικού Θεατρικού Σχολείου Καλλιθέας με εκμάθηση ρώσικης γλώσσας «Весёлые нотки» (Χαρούμενες νότες). Επίσης, την Κυριακή εκατοντάδες φίλοι του Ποντιακού Τριημέρου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δωρεάν από την Ποντιακή κουζίνα το παραδοσιακό ρωμέϊκον τανομένον σορβάν (τανοφάϊ). Το πρόγραμμα έκλεισε η χορευτική ομάδα του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» και ακολούθησε χορός για όλους με συμμετοχή οργανοπαιχτών και τραγουδιστών από την ποντιακή νεολαία.

Η Καλλιθέα, και όχι μόνο, ήταν εκεί !!! Αφού κατά γενική παραδοχή είναι η μαζικότερη διοργάνωση της ευρύτερης περιοχής.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν και τις παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλλιθέας, πρόεδροι φορέων και συλλόγων από Ελλάδα και Κύπρο, εκπρόσωποι από την Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου και βέβαια πλήθος κόσμου. Χαιρέτησε, επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Συλλούρης, συγχαρητήριες επιστολές απέστειλαν προς τον επίτιμο Πρόεδρο και τον Σύλλογο ελληνικοί φορείς του εξωτερικού, χαιρετισμό απηύθυνε και δάσκαλος από ελληνικό σχολείο της Β. Ηπείρου κ.α..

Το εξαιρετικό και μαζικό Ποντιακό Τριήμερο έφτανε στο τέλος. Το χαρακτηριστικό και των φετινών εκδηλώσεων ήταν η ενεργή παρουσία νεολαίας, που μαζί με τους μεγαλύτερους έδωσαν το νέο ραντεβού – στο επόμενο Ποντιακό Τριήμερο 2017!