Oι Φίλοι του ΠΟΝΤΟΥ, του Ρωμέϊκου Ελληνισμού, “sο cháteman”
στο 31ο «ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ»!

 

Αφίσα του Ποντιακού Τριημέρου 2016 του ΠΣ «η Αργώ»

Χαιρετιστήριο μήνυμα του Δημάρχου Καλλιθέας
για το 31ο Ποντιακό Τριήμερο

Ο Ποντιακός Ελληνισμός της Καλλιθέας αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνίας της πόλης μας και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη  του τόπου.
Ιδιαίτερα, έχει συμβάλλει στον πολιτισμό μας κρατώντας τα ήθη και τα έθιμα και τη μεγάλη παράδοση με ρίζες στο βάθος των αιώνων.
Η «ΑΡΓΩ» είναι ένα εμβληματικό Σωματείο με μεγάλη ιστορία προσφοράς στην πόλη μας, στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα και έχει διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στην υποδοχή των Ποντίων ομοεθνών από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και στην υποστήριξη τους στα δύσκολα πρώτα χρόνια.
Μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της «ΑΡΓΩ», είναι και το καθιερωμένο «Ποντιακό Τριήμερο» με το οποίο αναδεικνύεται η ευρύτερη δράση του Σωματείου.
Στο φετινό «Ποντιακό Τριήμερο», που αποτελεί θεσμό για την πόλη μας, έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας εκπρόσωποι και από την Κύπρο μας, η οποία για άλλη μια φορά βιώνει κρίσιμες ώρες.
Εύχομαι κάθε επιτυχία και δράττομαι της ευκαιρίας για άλλη μια φορά να συγχαρώ τα μέλη και τα στελέχη της «Αργώ» για το πολύτιμο έργο τους.

Δημήτριος Κάρναβος
Δήμαρχος Καλλιθέας

* * *

Σημείωμα του Επίτιμου Προέδρου
και Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ. «η Αργώ»

Στο Ποντιακό Τριήμερο καθιερώθηκε να τίθενται τα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, ευρύτερα τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Αναδείχθηκαν για πρώτη φορά το ζήτημα της Γενοκτονίας από τους τούρκους στον ιστορικό Πόντο, όπως και των εγκλημάτων της σταλινικής περιόδου έναντι του αυτόχθονα Ελληνισμού στην ΕΣΣΔ.
Στην νεότερη ιστορία, το ζήτημα έλευσης υπό συνθήκες (νέο)προσφυγικού κύματος χιλιάδων ελληνικών οικογενειών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με την κατάρρευσή της (από το 1989-) και η σκανδαλώδης ανεπάρκεια των κυβερνήσεων στην Ελλάδα στο κάλεσμα αυτό της Ιστορίας, με την παράλληλη συγκάλυψη στην διεθνή διπλωματία του ζητήματος της Γενοκτονίας, αποτέλεσαν τα νέα προβλήματα που έπρεπε να επωμιστούμε – πρώτα ”η Αργώ”, ακολούθησαν πολλοί ανώνυμοι συμπολίτες και πολύ λιγότεροι επώνυμοι, άλλοι σύλλογοι και φορείς.
Εφέτος, λόγω της διαδοχικής κρισιμότητας των στιγμών (οι ημέρες για την Ιστορία μετρούν σε στιγμές dt) στις ”Πύλες της Αλήθειας” γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για μία άλλη Ελληνική Κοιτίδα, που κινδυνεύει ολοκληρωτικά από την τούρκικη κατοχή – την Κύπρο. Διαφάνηκε, ότι μαζί με τους ξένους στον κίνδυνο συμβάλλουν πολιτικάντηδες των έσχατων ελλαδικών κυβερνήσεων από κοινού με ορισμένα πολιτικά μορφώματα στην Κύπρο.
Μία άμεση εικόνα των εξελίξεων περί ”λύσης” στην Κύπρο με την Δυτικό-τούρκικη συνταγή, που ωθούν την Κυπριακή Δημοκρατία – άλλη μία Ελληνική Εστία – στην τούρκικη υποδούλωση, μας δίδουν οι εξέχοντες κύπριοι συμπατριώτες μας : με την Προσφώνησή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, με την παρουσία και ομιλία του ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Φοίβος Κλόκκαρης, με σύνοψη της κατάστασης ο κ. Πάνος Ιωαννίδης πρόεδρος της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την συμμετοχή τους στο Ποντιακό Τριήμερο 2016.