25 – 27 Σεπτεμβρίου 2020, περιμένουμε τις φίλες και τους φίλους του Ποντιακού Τριημέρου!

Το «Ποντιακό Τριήμερο» αποτελεί θεσμό και συμπληρώνει φέτος 35 συνεχόμενα χρόνια αδιάλειπτης διεξαγωγής και παρουσίασης στα ιστορικά, πολιτισμικά, κοινωνικά ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και ευρύτερα όσον αφορά την Ελλάδα.

Ως διοργάνωση πολιτισμικού, εθνικού, ιστορικού, κοινωνικού περιεχομένου, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο με το ενδιαφέρον και την αγάπη του που έχει εκδηλωθεί με παρουσία και συμμετοχή πλήθους κατοίκων της Καλλιθέας και επισκεπτών της πόλης.

Εντάσσεται στα χαρακτηριστικά δρώμενα του Π.Σ. «η Αργώ» και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος  της ιστορικής πορείας του Συλλογικού φορέα  και λαμβάνει χώρα με την στήριξη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καλλιθέας.

Για τους νέους ως κύριο χαρακτηριστικό του «Ποντιακού Τριημέρου» προσβλέπουμε να είναι η μεταλαμπάδευση του Πολιτισμικού και Ιστορικού μας πλούτου. Για τους μεγαλύτερους – το ετήσιο ραντεβού με την Ελληνική παράδοση (τα Ποντιακά, τα Ρωμέϊκα  τ’ ατέτια …).

Καθιερώθηκε ως ο Χωροχρόνος στην Καλλιθέα, όπου, μία φορά κάθε χρόνο ένα μικρό, ανεκτίμητο κομμάτι από τον πλούτο της μοναδικής Εθνικής μας παρακαταθήκης προβάλει ως φυσικό συστατικό της Αυτογνωσίας και της Ταυτότητάς μας, που πρέπει να αποδοθεί στη νέα γενιά ως ένα ακόμα διασωθέν αντίκρισμα του μοναδικού Αρχαιο-Ελληνικού, Ελληνο-Ορθόδοξου-Βυζαντινού πολιτισμικού μας πλούτου : Χορόν, Τραγωδίας, Ποντιακό θέατρο, Γλώσσα – λογοτεχνία, Ήθη, Έθιμα, Γέφυρα διασύνδεσης με τις Εστίες μας στον Εύξεινο Πόντο και όχι μόνο, Ποντιακή κουζίνα, Μουσική κοκ..

Παράλληλα με πολιτιστικά θέματα περιέλαβε και τα κυριότερα ζητήματα της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της Κοινωνίας μας, όπως: η Γενοκτονία στον ιστορικό Πόντο από το εξαπλωνόμενο βαρβαρικό, ισλαμιστικό τούρκικο καθεστώς (1914-1923), τα μαζικά εγκλήματα από το έτερο αιματοβαμμένο σταλινικό καθεστώς σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού εντός της Σοβιετικής Ένωσης (καθεστώς, που, από εδραίωσής του ως μπολσεβίκικο ενίσχυσε καίρια τους τούρκους ισλαμιστές για την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας του Λαού μας στον Πόντο, 1920-), το μαζικό κύμα έλευσης από τις ελληνικές Εστίες μας στις χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης προς την Ελλάδα με το άνοιγμα των συνόρων της καταρρεύσασας ΕΣΣΔ (1989-), τα τεχνητώς εγειρόμενα προβλήματα και μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα έναντι των ελλήνων νεο-προσφύγων (“παλιννοστούντες”) από τις εξαρτημένες, άτολμες και ενίοτε αντεθνικές πολιτικές διοικήσεις στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσαν αντικείμενο ανάδειξης στο Ποντιακό Τριήμερο.

Έως τα μέσα της δεκαετίας 1980 τα ζητήματα αυτά, με τις ευρείες εθνικές προεκτάσεις τους, ήσαν εντελώς άγνωστα, θαμμένα και αποσιωπούμενα για τους πολίτες της Ελλάδας από κυβερνητικές, πολιτικές, κομματικές, πανεπιστημιακές-ερευνητικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, δημοσιογραφικές και λοιπές διαστρωματώσεις της ελλαδικής κοινωνίας (…). Η διαιώνισή τους απέναντι σε μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού και κοινωνίας επέφερε την ίδρυση του Πανποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» , έκτοτε την ανάδειξη και διεκδίκηση για δικαίωση των εκκρεμών ζητημάτων και από άλλους φορείς (…).

Ο ΠΣ «η Αργώ», με δεδομένο την εντατικοποίηση της αλλοτριωτικής πίεσης που επιβάλλεται στην μαθητιούσα (κυρίως) νεολαία και στην κοινωνία μας από συντεταγμένες ελλαδικές εν γένει κρατικές (+αλλογενείς) δομές, πραγματοποιεί και φέτος την Εκδήλωση παρά τις υφιστάμενες δυσμενείς συνθήκες. Οι ετοιμασίες για την διεξαγωγή του καθιερωμένου Ποντιακού Τριήμερου ξεκίνησαν από νωρίς, παρά τις δυσχέρειες και τους περιορισμούς έναντι του ιού covid-19, και οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα βάσει προγραμματισμού, με τις σχετικές προσαρμογές λόγω των προληπτικών μέτρων που υφίστανται.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα
Λίαν προσεχώς!