Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 30ο Ποντιακό Τριήμερο

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την χορωδία παιδιών και νέων του Συλλόγου, που στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου Δήμου Καλλιθέας, τραγούδισαν στα Ρωμαίικα (Ποντιακά) τα χρόνια πολλά στην «Αργώ».

Με μία σύντομη ομιλία ο επίτιμος Πρόεδρος Χρ. Σοφιανίδης χαιρέτησε τον κόσμο και κήρυξε την έναρξη του επετειακού 30ου Ποντιακού Τριημέρου.

Την πρώτη ημέρα ο κόσμος είχε την σπάνια, για την ακρίβεια μοναδική, ευκαιρία να παρακολουθήσει σε εκτέλεση 10μελούς συμφωνικής ορχήστρας και Ποντιακής λύρας συμφωνικές συνθέσεις, μονοφωνίες και τετραφωνίες σοπράνο-τενόρων-μπάσου πάνω στην παραδοσιακή μουσική του Πόντου και χειροκρότησε με ενθουσιασμό για το όλο ακουστικό και οπτικό αποτέλεσμα που έλαβε. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι μόνο στο Ποντιακό Τριήμερο έχει πρωτοπαρουσιαστεί και παρουσιάζεται η παραδοαιακή μουσική του Πόντου σε διασκευές για εκτέλεση με συμφωνική ορχήστρα.

Το Σάββατο και την Κυριακή πήραν μέρος η δημοφιλής τραγουδίστριά μας Ξένια Γεωργιάδου από την Ρωσσία, ο γνωστός κεμεντζετζής και παραδοσιακός τραγουδιστής από την Ταπεζούντα του Ιστορικού μας Πόντου Αντέμ Εκίζ, το χορευτικό συγκρότημα νέων του Συλλόγου Ποντίων «Ελπίδα» από την αδελφοποιημένης με την Καλλιθέα πόλη Γκελεντζίκ Ρωσσικής Ομοσπονδίας, χορευτικά τμήματα συλλόγων Ποντίων από την Ελλάδα, το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα “Μπεριόζκα” Αττικής, τα παιδιά της “Αργώς” με απαγγελίες στα Ρωμαίικα, νέοι λυράριδες και νταουλτζίδες κ.α.., ενώ κάθε βράδυ στην πλατεία εκατοντάδες νέοι πήραν μαζικά μέρος στο καθιερωμένο “χορός για όλους” υπό τον ήχο του κεμεντζέ…

Με το σύνθημα «Τ’εμέτερον συνδυασμός – Παράδοση και Αθλητισμός» οι Ελληνικές Ομοσπονδίες Πάλης και Wu-Shu/Kung-Fu παρουσίασαν σε συνεργασία με τον φορέα μας αθλητικές ασκήσεις και επιδείξεις, ενώ οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Κ. Θάνος και Λ. Σταμούλης χαιρέτησαν την εκδήλωση.
Την Κυριακή, πριν τις εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο η έρευνα “Αποτίμηση συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των νέων Ελλήνων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της εργασιακής-επιχειρηματικής δραστηριότητας” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της “Αργώς” με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Θ. Κατσανέβα και με την πολύτιμη συμβολή του επίτιμου Προέδρου του φορέα.

Στις εκδηλώσεις ήταν παρόν όλες τις ημέρες ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, που απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική πλατεία την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, καθώς παρόντες όλες τις ημέρες ήσαν και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Σύλλογος απένειμε στους μετέχοντες αναμνηστικά ενθύμια για την συμμετοχή τους στο επετειακό Τριήμερο, καθώς και στον δήμαρχο Δ. Κάρναβο ειδική αναμνηστική πλακέτα για την στήριξη του θεσμού του Ποντιακού Τριημέρου.

Την Κυριακή το Δ.Σ. του Συλλόγου επιφύλαξε χωριστή έκπληξη στον επίτιμο Πρόεδρο, αφού στην υπερκορεσμένη πλατεία ανέβηκε και παρατάθηκε σύσσωμο στην εξέδρα για να του απονείμει τιμητική πλακέτα για τα 30 χρόνια προσφοράς του στο έργο του Συλλόγου.
Οι φίλοι, ο κόσμος, τα μέλη, όσοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις υποσχέθηκαν να δώσουν το παρόν και του χρόνου, προς υλοποίηση των ευχών που ακούστηκαν από όλους – να τα εκατοστίσει (ο Σύλλογος και …το Τριήμερο)!!

Το Συμβούλιο και τα μέλη ευχαριστούν όλους τους συλλόγους Ποντίων και τους μεμονωμένους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του Ποντιακού Τριημέρου, που έλαβε χώρα με την στήριξη του Δ. Καλλιθέας.