«… Σα χαράντας και σα τυραννίας πιστοί συνοδοιπόροι του Λαού η Λύρα, ο Χορόν, η Τραγωδίαν, η Αυτογνωσία και Μνήμη, που εδραιώθηκαν ως κύρια συστατικά του Ποντιακού Τριημέρου… Ο ιδιαίτερος τόπος συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας, συλλόγων και φορέων από την Ελλάδα, τον Πόντο, το Εξωτερικό… ο εναλλακτικός Αγώνας, τρόπος Αυτογνωσίας και Διεκδίκησης…»

(εκ κειμένων ΕπΠΠΣ ”η Αργώ”)

Φίλες, Φίλοι,

Το ετήσιο ραντεβού μας πλησιάζει!

Το καθιερωμένο «Ποντιακό Τριήμερο» θα πραγματοποιηθεί στις 28-29-30 Σεπτεμβρίου.

Εφέτος ο θεσμός συμπληρώνει 33 χρόνια αδιάλειπτης διοργάνωσης και πολύτιμης παρουσίας για τα παραδοσιακά, πολιτισμικά, κοινωνικά μας δρώμενα και για τα ιστορικά μας ζητήματα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, προσκαλούμε τους φίλους του Ποντιακού Τριημέρου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας με συναυλία Συμφωνικής ορχήστρας πάνω στους παραδοσιακούς Ποντιακούς σκοπούς και ρεπερτόριο κλασσικής μουσικής και με δημιουργικά θεατρικά δρώμενα σε απόδοση και στην Ποντιακή γλώσσα.  Εφέτος στο Ποντιακό Τριήμερο θα έχουμε παρουσίαση παραδοσιακών Ποντιακών και Καζάχικων σκοπών με συμμετοχή της Πρεσβείας της Δημοκρατίας Καζαχστάν στην Ελλάδα που ανταποκρίθηκε ευγενώς στην πρόσκληση του Επίτιμου Προέδρου του φορέα μας κ. Σοφιανίδη. Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας με Ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα από την Αττική και την νότια Ρωσσία, με απαγγελίες ποντιακών ποιημάτων από μαθητές και παιδική ομάδα του Συλλόγου, με έκθεση βιβλίων περί Πόντου, με αθλητικό χορό, με επίδειξη ατομικών αθλημάτων από αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, με «ΧΟΡΟΝ για όλους» και βέβαια με … το υπαίθριο ποντιακό σουβλάκι.

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τους Ποντιακούς συλλόγους για την συμμετοχή τους στις Εκδηλώσεις του Ποντιακού Τριημέρου και την συμβολή τους στην ανάδειξη και μεταλαμπάδευση ενός μοναδικού πολιτισμικού μας πλούτου.

Το Διευρυμένο Συμβούλιο

Αφίσα του Ποντιακού Τριημέρου 2018 του ΠΣ «η Αργώ»


 Σημείωση:  Από την πρόσκληση εξαιρέθηκαν δύο σύλλογοι Αττικής, που δυστυχώς εκτίθενται από τις διοικήσεις τους χορεύοντας σε ”φεστιβάλ νεολαίας” εκείνου του ελλαδικού κομματικού μορφώματος που, επιδιώκοντας συγκάλυψη των μαζικών εγκλημάτων του σταλινικού καθεστώτος διασπείρει συκοφαντική προπαγάνδα και υβριστική παραπληροφόρηση για τον Ποντιακό Ελληνισμό επί της Σοβιετικής Ένωσης και τις χιλιάδες Πόντιες και Ποντίους δολοφονημένους από το σταλινισμό (εγκλήματα εντασσόμενα πλήρως στους Διεθνείς όρους της Γενοκτονίας, δεύτερης για τον Ποντιακό Ελληνισμό). Προσβλέπουμε οι διοικήσεις των δύο συλλόγων να αντιληφθούν σύντομα τον ρόλο και την ευθύνη τους, κατανοώντας ότι δεν δικαιούνται να σκυλεύουν νεκρούς και Ποντιακή φορεσιά και ότι εκτίθενται οι ίδιοι καθιστώντας εαυτόν περίγελο ακόμα και στα μάτια των πονηρών διοργανωτών μετέχοντας τόσο ανόητα στη μηχανορραφία συγκάλυψης των εγκλημάτων κατά του Λαού μας, (βλ. σχετικά: http://www.argo-pga.org/page2.php?subid=145)