Με επιτυχία έλαβε χώρα το 33ο Ποντιακό Τριήμερο 2018

«…Η Εκδήλωση που μαρτυρεί τα αποσιωπούμενα ζητήματα, αλλά και καλεί ταυτόχρονα για ευχάριστες στιγμές με συμπατριώτες, συμπολίτες και συλλόγους από Ελλάδα, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τον Ιστορικό Πόντο… Στην Καλλιθέα εδώ και 33 χρόνια ηχούν ανοιχτά και δυνατά υπό τον ήχο της ποντιακής λύρας (κεμεντζέ) και τους παραδοσιακούς χορούς του Πόντου: ”…Γενοκτονία… αναγνώριση … διεκδίκηση… αγώνας…”, ”…Ελληνισμός στην πρ. ΕΣΣΔ… σταλινισμός… ανάταση … ανάκαμψη…”, ”Νέο-προσφυγικό ελλήνων στην Ελλάδα… έμπρακτη αλληλεγγύη… αγώνας…”, ”Πόντος… Ιστορία… Πολιτισμός… Ανάδειξη… Μεταλαμπάδευση ”…
Το «Ποντιακό Τριήμερο» – η Γέφυρα, αυτού που φεύγει, που υπάρχει, που έρχεται»

(εκ κειμένων ΕπΠΠΣ «η Αργώ»)

Με επιτυχία έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις του Ποντιακού Τριήμερου 2018 παρά τις αλλαγές τελευταίας στιγμής του τόπου διεξαγωγής λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Ο βροχερός και με ανέμους καιρός των ημερών λόγω του Μεσογειακού κυκλώνα ”Ξενοφών” προβλέπονταν να βελτιωθεί το απόγευμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν ακολούθησε. Αυτό, όμως, δεν σταμάτησε την διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου και ιδιαίτερα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου αναπρογραμματίστηκαν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και μεταφέρθηκαν από τον παραδοσιακά χώρο της κεντρικής πλατείας Καλλιθέας στην κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων ”Ιζόλα” Τζιτζιφιών. Δεν ήταν εύκολο να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές τελευταίας στιγμής στην τοποθεσία. Παρ’ όλα αυτά και την ασταμάτητη βροχή η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων ζεστάθηκε με την παρουσία εκατοντάδων φίλων του Ποντιακού Τριημέρου και ιδίως της νεολαίας.

Το Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει τη λύπη του, που δεν στάθηκε δυνατό να γίνει εγκαίρως ευρύτερη ενημέρωση, ώστε να παρευρεθούν ακόμα περισσότεροι φίλοι του Ποντιακού Τριημέρου.

Ποντιακό Τριήμερο 33 χρόνια

Η έναρξη έγινε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας σύμφωνα και με το πρόγραμμα. Το Θέατρο ήταν γεμάτο από φίλους, θεατές και τους μετέχοντες στο πρόγραμμα. Το παρόν έδωσε  και ο Δήμαρχος Καλλιθέας, που απηύθηνε  χαιρετισμό, μέρος του οποίου μπορείτε να διαβάσετε  παρακάτω (1). Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο διαπιστευμένος εκπρόσωπος της Πρεσβείας Καζαχστάν στην Ελλάδα – που πήρε μέρος στο Ποντιακό Τριήμερο με εκπρόσωπό της με παραδοσιακούς καζάχικους σκοπούς στη dombra (δίχορδο όργανο), σε συνδυασμό και με Ποντιακή λύρα, ακκορντεόν και νταούλι που έπαιξαν τα αδέλφια Συμεωνίδη. Η παρουσία αυτή αποτέλεσε έκπληξη της βραδιάς για πολλούς θεατές που δεν είχαν δει ή ακούσει καζάχικη μουσική παράδοση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, οι εκατοντάδες παριστάμενοι άκουσαν τον χαιρετισμό του διπλωματικού εκπροσώπου της Πρεσβείας που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω (2).

Την έναρξη του Ποντιακού Τριημέρου κήρυξε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Π.Σ. «η Αργώ» Χρ. Σοφιανίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό και ομιλία στην κατάμεστη αίθουσα. Αναφέρθηκε σύντομα στην πορεία και το έργο του αντιπροσωπευτικού συλλογικού φορέα, αλλά και στα κακώς κείμενα για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τον ανεξέλεγκτο και παράνομο εποικισμό  της χώρας, καθώς και στα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων του Πόντου από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα με ευθύνη των διακυβερνώντων και πολιτικάντηδων. Ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους συμμετέχοντες στις φετινές εκδηλώσεις του Ποντιακού Τριήμερου.

(1) Από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Δ. Κάρναβου:

«Είμαστε περήφανοι, που εδώ στη Καλλιθέα, διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ίσως, κοινότητα Ποντίων στην Ελλάδα. Η κοινότητα αυτή μας δίνει ζωντάνια, πολυποικιλότητα, αλλά κυρίως ανθρωπιά.

H παρουσία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας διαδρομής. Η εκρίζωσή τους από τις πατρογονικές τους εστίες, ύστερα από 28 αιώνες ζωής, αποτελεί ένα από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην Ιστορία της ανθρωπότητας.
Το να κρατήσουμε ζωντανό αυτόν τον πολιτισμό στις επόμενες γενιές, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς και βέβαια ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα, είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τον αγώνα, για την αναγνώριση της γενοκτονίας σε όλον τον κόσμο.
Η «Αργώ» είναι ένα εμβληματικό σωματείο με μεγάλη παράδοση προσφοράς στην πόλη μας, στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά ευρύτερα και στην κοινωνία.
Το «Ποντιακό Τριήμερο», που και αυτήν την χρονιά καλωσορίζουμε, αποτελεί έναν κορυφαίο θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει την δράση του Συλλόγου».

(2) Χαιρετισμός του Διαπιστευμένου Εκπροσώπου της Πρεσβείας Καζαχστάν στην Ελλάδα :

«Επιτρέψτε μου να αρχίσω με λόγια ευχαρίστησης προς τον Παμποντιακό Σύλλογο «η Αργώ» και τον Δήμο Καλλιθέας για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και να συγχαρώ για το άνοιγμα του φετινού ετήσιου φεστιβάλ Ποντιακού πολιτισμού.
Το Καζαχστάν και την Ελλάδα συνδέουν πολλά ιστορικά, πολιτισμικά και ανθρώπινα νήματα. Σημαντική γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας είναι αναμφισβήτητα η ελληνική διασπορά που  ζει στο Καζαχστάν, καθώς και οι πρώην συντοπίτες μας από το Καζαχστάν που ζουν στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, στα χρόνια των σταλινικών διώξεων στα απέραντα του Καζαχστάν βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Τις δεκαετίες 30-40 του προηγούμενου αιώνα άρχισαν πρωτόγνωρες  μαζικές εξορίες προς την πατρίδα μας ολόκληρων λαών.
Ανάμεσά τους ήταν Έλληνες Πόντιοι, που με την βία έφεραν στις στέπες του Καζαχστάν. Αυτές οι τραγικές σελίδες της ιστορίας άλλαξαν την μοίρα χιλιάδων ανθρώπων και επηρέασαν  το μέλλον πολλών γενεών.
Σε αποτέλεσμα αυτών δεκάδες χιλιάδες των ελλήνων έμειναν στο Καζαχστάν και απέκτησαν εκεί νέα πατρίδα. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πολλοί έλληνες άφησαν τη χώρα μας. Ένα τμήμα των ελλήνων παρόλα αυτά πήρε την απόφαση να συνδέσει την μοίρα του με το Καζαχστάν.

Με την κρατική στήριξη ενώθηκαν σε 17 ελληνικούς συλλόγους, που εντάσσονται στην ομοσπονδία ελλήνων Καζαχστάν «Φιλία». Στην χώρα μας δημιουργήθηκαν καλλιτεχνικά και μουσικά  κέντρα, όπου μαθαίνεται ο Ελληνικός πολιτισμός, ενώ στα χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας μας έχουν οργανωθεί πολλές εκδηλώσεις Πολιτισμού Ελλήνων του Πόντου.
Χαιρόμαστε ότι πολλοί πρώην πολίτες μας συνεχίζουν να διατηρούν την επαφή με το Καζαχστάν και αναφέρονται θερμά στον Καζάχικο λαό που τους συμπαραστάθηκε στα πιο δύσκολα χρόνια των Εξοριών.

Σήμερα το Καζαχστάν είναι παράδειγμα συμβίωσης και ομόνοιας μεταξύ των εθνών και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Μεταξύ του Καζαχστάν και της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί ενεργός πολιτικός και εμπορικός διάλογος. Πραγματοποιούνται τακτικά συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα με στόχο την ενίσχυση Ελληνο-Καζάχικων σχέσεων και επίλυσης των σχετικών θεμάτων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της δουλειάς μας είναι οι πολιτιστικές ανταλλαγές. Σχετικά και με την σημερινή ευκαιρία θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους παρευρισκόμενους στην προβολή καζάχικου κινηματογράφου με την ταινία «Γέροντας», που με την στήριξη του Δήμου Καλλιθέας θα γίνει σε αυτήν εδώ την αίθουσα στις 12 Οκτωβρίου στις 07 ώρα το βράδυ.

Κλείνοντας, επιτρέψε μου να ευχηθώ στον Παμποντιακό Σύλλογο «η Αργώ» και προσωπικά στον κύριο Σοφιανίδη κάθε επιτυχία στην δουλειά τους και νέες νίκες για την ευημερία και ανάπτυξη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ευχαριστώ για την προσοχή και εύχομαι σε όλους καλή βραδιά !».

* * *

Την πρώτη ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο ο κόσμος παρακολούθησε και χειροκρότησε θερμά με τη σειρά εμφάνισης τα πιο κάτω:

Εύθυμο θεατρικό δρώμενο με διασκευή στα Ποντιακά
«η Μυῖα η κεβεζού»
από το παραμύθι του Κ. Τσουκόβσκιϊ «Μύγα η ζουζούνα» (Муха – цокотуха).
Παρουσίασε το Εκπαιδευτικό Μουσικό Θεατρικό Κέντρο Καλλιθέας «Χαρούμενες νότες» σε συνεργασία με Π.Σ. “η Αργώ”

Μουσική παράδοση
Πόντος – Καζαχστάν
ακούσματα Καζάχικης ντομπρά (dombra) και Ποντιακής λύρας (kementzes)
Με την ευγενική συνέργια της Πρεσβείας Δημοκρατίας Καζαχστάν στην Ελλάδα

Η συμφωνική ορχήστρα “Amadeus”
Δημοφιλή κλασσική μουσική και διασκευή παραδοσιακών σκοπών του Πόντου. Μαέστρος Βίκτωρ Βασιλειάδης.
Ποντιακός χορός (διασκευή) – Βαλς λουλουδιών (Τσαϊκόφσκι) – Βαλς (Σοστακόβιτς), Ουγγρικός χορός (Μπραμς), Τριαντάφυλλα του Νότου (Στράους), Τα κύματα του Δούναβη (Ιβάνοβιτς), Βαλς (Χατσατουριάν), Ποντιακοί χοροί – ενότητα Κότσαρι διασκευή, Ποίηση (Φίμπιχ), Γαλάζιος Δούναβης (Στράους), Παντοτινή κίνηση (Μπομ).

Το Σάββατο και την Κυριακή 29-30 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι εκδηλώσεις:

Τ’εμέτερον συνδυασμός – Παράδοση και Αθλητισμός
Ενημέρωση γνωριμίας και παρουσίαση αθλητικών, αγωνιστικών ασκήσεων από:

  • Σύλλογο πάλης-άρσης βαρών «ΑΤΛΑΣ» Καλλιθέας
  • Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kung Fu
  • Σκοπευτικό Σύλλογος «ΖΕΥΣ» Καλλιθέας
  • Αθλητικός χορός από τη Σχολή ”Hellenic Ballroom Dancing” του Δ. Φωκά

Χορευτική παράδοση με τα συγκροτήματα:

  • Συλλόγου Ποντίων «ο Εύξεινος Πόντος» Κορωπίου Αττικής
  • Ένωσης Ποντίων και Φίλων ”οι Διόσκουροι” Μάνδρας Αττικής
  • Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου

Χοροί του Πόντου από τον:

  • Καλλιτεχνικό Μορφωτικό Σύλλογο «η Τραπεζούντα» Φυλής Αττικής

Στη διάρκεια της βραδιάς ακούστηκαν Ποντιακά ποιήματα από μαθητές της Σχολής Ρωσικού Πολιτισμού Καλλιθέας «Λύρα» (επιμέλεια Αγγελίνα Τσελεκίδη) και από τα παιδιά του ΠΣ «η Αργώ» (επιμέλεια Συμέλα Μαλινίδη).

Παραδοσιακοί χοροί από:

  • Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών «Καπετάν Ευκλείδης»
  • Σύλλογο Ποντίων “Ελπίδα” της αδελφοποιημένης με την Καλλιθέα πόλης Γκελεντζίκ της Ρωσικής  Ομοσπονδίας
  • Χορευτική ομάδα του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ»

Και τις δύο βραδιές ακολούθησε το εθιμικό ΧΟΡΟΝ για όλους: 
– με τους Χρήστο Καϊογλίδη στη λύρα και τραγούδι
– και Γρηγόρη Μπαμπούρα στο νταούλι,
– και με συνοδεία… τα ζεστά ποντιακά σουβλάκια στα κάρβουνα.