1914 – 1923 : ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΝΤΟ. Το τούρκικο καθεστώς συνεχίζει το έγκλημα.

Παμποντιακός Σύλλογος “Η ΑΡΓΩ”
Εκ κειμένων ΕΠΠΣ “Η ΑΡΓΩ”
Μαΐου, 1986-2019/21
Αθήναι/Καλλιθέα.

 

Ανάγνωση του κειμένου σε μορφή κειμενογράφου :


1914 – 1923 : ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΝΤΟ
(το έγκλημα συνεχίζεται)


Εκ κειμένων, αρχείου*, επιμέλειας έκδοσης ΕΠΠΣ “η ΑΡΓΩ”

 

19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ :
Ο Μάρτυρας του Βιβλικού Κατακλυσμού,
Η ΑΡΧΗ της ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ και ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Η Ελληνική ονομασία της μετέπειτα Μαύρης Θάλασσας.

ΠΟΝΤΟΣ :  νοείται η παράλια περιοχή πέριξ του Εύξεινου Πόντου, ιδιαίτερα δε των νοτίων παραλίων, στο βορειοανατολικό τμήμα της Μικράς Ασίας, σε βάθος έως 150 χλμ. εντός της χερσονήσου, ανατολικά έως το Βατούμι, δυτικά έως την Ινέπολη, έκτασης 140.000 χλμ2 περίπου.

ΠΟΝΤΙΟΙ ή  Ρωμ[έ]οι (Ρωμαίοι, Ρωμηοί) Έλληνες του Πόντου. Ίδρυσαν τις πρώτες πόλεις πέριξ του Ευξείνου Πόντου πριν από 30 αιώνες (έως τότε, Άξενος Πόντος). Αυτόχθων Ελληνικός λαός της περιοχής, συμπαγής έως το 1924

Ο Ελληνισμός του Πόντου συνείσφερε στην πρόοδο και τον Πολιτισμό της Ανθρωπό-τητας με πολλές ιστορικές προσωπικότητες και έργα. Από το Χρυσόμαλλο δέρας και την Αργοναυτική εκστρατεία, τον Προμηθέα και την Κολχίδα, τις Αμαζόνες και πολλά άλλα της μυθολογικής περιόδου, έως το Βασίλειο των Μιθριδατών, τον Σινωπέα φιλόσοφο Διογένη, τον πρωτεργάτη της αναγέννησης Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο, τον Στράβωνα, τους Κομνηνούς, την Φιλική Εταιρεία για την απελευθέρωση της Ελλάδας και πολλά άλλα των ιστορικών χρόνων…

Το 36363 π.Χ. υπήρξε το Βασίλειο του Πόντου της δυναστείας των Μιθριδατών. Αργότερα ο Ιστορικός Πόντος αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά τη διάλυση του Βυζαντίου διατηρήθηκε ως αυτόνομη Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα (Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, δυναστεία Κομνηνών, 1204-1461). Το μόνο Ελληνικό κράτος με ιστορία ζωής 14ων αιώνων – οργανωμένο αυτόνομα ή ως τμήμα του Βυζαντίου.

Η αρχαιολογική, πολιτισμική και πληθυσμιακή σφραγίδα του είναι αισθητή και σήμερα σε όλα τα παράλια του Εύξεινου Πόντου, ιδίως στα νότια, βόρεια και ανατολικά. Προσέφερε στην Χριστιανοσύνη την πλειοψηφία των Αγίων και των Μαρτύρων. Περιοχή με τα αρχαιότερα μνημεία και μοναστήρια, διατηρούσε πολύ προχωρημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας είναι το τελευταίο Ελληνικό, Βυζαντινό κράτος που καταλήφθηκε από τις ορδές των Οθωμανών το 1461

ΠΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ – η πιο βασανισμένη και καταπιεσμένη από την τούρκικη βαρβαρότητα περιοχή.
Ίσως η μόνη στον κόσμο, όπου και σήμερα ο Χριστιανός πρέπει να είναι κρυφοχριστιανός για να μην διωχθεί ή θανατωθεί. Τόπος, όπου στον 20ο αιώνα, μετά από μακραίωνη καταπίεση, υλοποιήθηκε από τους τούρκους η πρωτοφανούς βαρβαρότητας γενοκτονία κατά των Ελλήνων.
Το 19141923 εκατοντάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα, άνδρες και γερόντια δολοφονήθηκαν με βασανιστικούς θανάτους – περίπου ο μισός επίσημα καταγεγραμμένος ελληνικός πληθυσμός. Ήταν Έλληνες και γι’ αυτό “έπρεπε” να αφανιστούν.
Στις 19 Μαΐου 1919 αποβιβάζεται στην Αμισό (Σαμψούντα) ο τούρκος στρατιωτικός Μουσταφά Κεμάλ με σκοπό να εντείνει το ισλαμιστικό κίνημα για την πλήρη εξόντωση των αυτοχθόνων Ελλήνων χριστιανών και την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου της Γενοκτονίας. Εξαπολύοντας τσέτες και στρατό οι τούρκοι βιαιοπραγούν, βασανίζουν και δολοφονούν με άγριους τρόπους, ληστεύουν και καταστρέφουν ελληνικά σπίτια και χωριά. Στην πόλη Αμάσεια στήνουν ”ειδικό δικαστήριο” (1921) και με συνοπτικές διαδικασίες δολοφονούν σε κρεμάλες εκατοντάδες διανοούμενους της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας του Πόντου. Σε πολλές περιοχές συγκεντρώνουν γυναικόπαιδα και γερόντια κατά εκατοντάδες στις εκκλησίες και τα σχολεία των χωριών και τους καίνε ζωντανούς μαζί με το κτίριο. Η θηριωδίες των βαρβάρων δεν είχαν κανένα όριο. Στην περιφέρεια της Αμάσειας από τους 183.000 κατοίκους εξοντώθηκαν οι 134.078. Η βαρβαρική επέλαση, τα ανείπωτα βασανιστήρια και οι μαζικές δολοφονίες παιδιών, γυναικών, γερόντων, ανδρών καταγράφονται παντού στον ιστορικό Πόντο. Επισήμως 353.000 νεκροί, αλλά είναι πολύ περισσότεροι.
Ο Πόντος είναι η μοναδική περιοχή στην Μικρά Ασία όπου ο Ελληνικός λαός, απομονωμένος από τον υπόλοιπο Πολιτισμό, αντιστάθηκε ηρωικά στη Γενοκτονία από τους βαρβάρους. Πολέμησε εντελώς μόνος του για την επιβίωση και την ελευθερία – άντρες και γυναίκες μαζί.
Για την καταστολή του Αγώνα Σωτηρίας και ολοκλήρωση της Γενοκτονίας οι τούρκοι διαθέτουν 30.000 στρατιώτες και χιλιάδες άτακτους τσέτες. Οι ομάδες σωτηρίας συνεχίζουν τον αγώνα τους και μετά την ήττα της Ελλάδας το 1922. Οι τελευταίοι Πόντιοι αγωνιστές βρίσκονται στην περιοχή της ορεινής Σάντας έως το 1924 και αποχωρούν χωρίς να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Οι σκοπιμότητες των Δυνάμεων της εποχής, η απεριόριστη στήριξη των τούρκων εγκληματιών από την Σοβιετική διοίκηση του Λένιν και η υποκρισία του Βενιζέλου Ελ. στην Ελλάδα συνετέλεσαν στο όλο έγκλημα.
Όσοι γλύτωσαν προσφυγοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες (Ευρώπη, Ρωσσία, ΗΠΑ και αλλού), αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς, πατρογονικά εδάφη, πόλεις και ναούς χιλιετιών. Μεγάλο τμήμα των διασωθέντων ενσωματώθηκε στoν απελευθερωμένο ελλαδικό χώρο και συμβάλλει σημαντικά στην πορεία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων του Πόντου ήρθαν στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες από την Σοβιετική Ένωση, ιδίως στο διάστημα 19651967 και από τα μέσα δεκαετίας 1980 με την διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το 1994, μετά από μακρόχρονο αγώνα δικαίωσης**, η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε επίσημα την 19ηΜαΐου ως Ημέρα Μνήμηςτης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με καθυστέρηση δεκαετιών έναντι των Μαρτύρων και Ηρώων της Γενοκτονίας …
Το τούρκικο καθεστώς δεν υποχρεώθηκε ποτέ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει. Ως μόρφωμα αποτελούσε και αποτελεί όχι μόνο τον τρομοκράτη, αλλά και φρένο και καταστροφέα των πολιτισμών. Δεν προσέφερε ποτέ τίποτα στον παγκόσμιο Πολιτισμό – μόνο γενοκτονίες, σφαγές, καταπίεση και καταλήστευση λαών.
Η ανοχή του ”Δυτικού κόσμου” και η ατιμωρησία επιτρέπει στο ένοχο τούρκικο καθεστώς την συνέχιση της βίας και την εξαφάνιση των ιχνών των εγκλημάτων του. Τα άγρια βασανιστήρια και οι ωμές δολοφονίες χριστιανών από το ισλαμο-κεμαλικό κατεστημένο της Τουρκίας εκρέουν από το σύνδρομο να παγιώσει τα αποτελέσματα της Γενοκτονίας στον Πόντο το 19141923 [μεταξύ άλλων : η δολοφονία του ιερέα Αντρέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα (2006), η σφαγή τριών ανθρώπων στον χώρο εργασίας τους στην Μαλάτυα επειδή διένειμαν το Ευαγγέλιο (2007), η δίωξη του Πόντιου συγγραφέα Ömer Asan για το βιβλίου του «Pontus Kültürü» (Ποντιακός Πολιτισμός, 2002), μετατροπή από μουσείο σε τζαμί του Βυζαντινού Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα (2013), το ξανακλείσιμο του ιστορικού Βυζαντινού Μοναστηρίου της Παναγίας Συμέλας (Σουμελά, 2016), η φυλάκιση του Πόντιου Yannis-Vasilis Yaylali επειδή αναφέρθηκε στη Γενοκτονία (2017) κοκ.]. Εξακολουθεί να καταδιώκει τον αυτόχθονα Πολιτισμό στον Ιστορικό Πόντο, τρομοκρατεί και φυλακίζει κατοίκους, εμποδίζει την επικοινωνία στην Ποντιακή γλώσσα – το μόνο ακόμα ζωντανό κορμό της αρχαιοελληνικής γλώσσας. Καταστρέφει την μοναδική πολιτισμική, ιστορική και φυσική ταυτότητα της περιοχής του Πόντου. Για ποιά άραγε εγκλήματα έσπευσαν να “τιμωρήσουν” την Σερβία, Ιράκ, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία οι ”νατοϊκοί σύμμαχοι”, αφήνοντας ανενόχλητο τον πραγματικό εγκληματία στην περιοχή. Έτσι, καταστρέφοντας ιστορικές Χριστιανικές εστίες στα Βαλκάνια και στηρίζοντας τον ισλαμιστικό φανατισμό ενθάρρυναν την επεκτατική δράση του τούρκικου καθεστώτος και στα βόρεια της Ελλάδας [πολεμικές επιθέσεις και καταστροφές εκατοντάδων ορθόδοξων ναών στη Σερβία, απόσπαση του Κοσσόβου και εγκαθίδρυση-ανάπτυξη νέου βαρβαρικού μορφώματος, ανοχή και υποδαύλιση της τουρκο-αλβανικής επιθετικότητας κ.α.].
Το τούρκικο καθεστώς, συνεπές στον προσήκοντα βάρβαρο και σκοταδιστικό του παρελθόν έχει αποδείξει ότι δρούσε και δρα πάντα με οδηγό το μίσος σε κάθε τι Ελληνικό και Χριστιανικό. Η κρυφή ατζέντα της Τουρκίας για τον εξοπλισμό των εγκληματικών ισλαμιστικών ορδών στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και αλλού, όπου ασκούν τρομοκρατία και δολοφονούν μαζικά και επιλεκτικά Χριστιανικούς λαούς, ενσαρκώνει την αμετανόητη, επεκτατική επιδίωξή της – συνεχεία της Γενοκτονίας που διέπραξε στον Ιστορικό Πόντο. Μεταξύ άλλων συλλαμβάνει και φυλακίζει δημοσιογράφους (27-11-2015) που αποκαλύπτουν την στήριξή της στη προώθηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Με πολεμική επίθεση (1974) εξακολουθεί την στρατιωτική κατοχή βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου εγκατέστησε εκατοντάδες χιλιάδες ισλαμιστές λαθρομετανάστες. Προβαίνει συστηματικά σε σοβαρές παραβιάσεις των συνόρων της Ελλάδας από αέρα και θάλασσα με στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία, προβοκάροντας πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι πράξεις ”αλληλεγγύης” στο τούρκικο καθεστώς αποτελούν ύβρη για την ίδια την Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ιδίως όταν προέρχονται από στελέχη κυβερνήσεων κρατών.

Οι αυτόχθονες Πόντιοι (Roméi – Rum και Urum) που έμειναν και ζουν στην πατρογονική γη του Πόντου, που διασώζουν και ομιλούν την Ποντιακή (Roméika, Rumca) είτε μιλούν τούρκικα σε αποτέλεσμα σκληρής καταπίεσης αιώνων, έχουν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να επικοινωνούν στη μητρική Ποντιακή γλώσσα, το δικαίωμα στον Πολιτισμό τους, διατήρησης της μοναδικής Ποντιακής ταυτότητας, στη γνώση της Ιστορίας τους. Μαζί τους και όλοι οι Πόντιοι, που λόγω της Γενοκτονίας ζουν σε άλλες χώρες.
Η Τουρκία καλείται, και έχει ανεξόφλητη υποχρέωση απέναντι στα εκατομμύρια των Ποντίων του Κόσμου, να αποδώσει τα αδιαμφισβήτητα αυτά δικαιώματα επειδή φέρει την βαρύτατη ευθύνη για την Γενοκτονία και Εθνοκτονία του Ποντιακού λαού.
Ο ιστορικός Πόντος ανήκει στον Λαό του και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραχαράσσει, να αλλοιώνει ή να επιβουλεύεται Πολιτισμικά, Ιστορικά, Γεωγραφικά ή με οιονδήποτε άλλο τρόπο την Ταυτότητα της μαρτυρικής αυτής Γης του Ποντιακού Ελληνισμού.

………………..
* Προσωπικό, συλλόγου, βιβλιογραφικό τρίτων.
** Στον οποίο ο ΠΣ ‘Η Αργώ” διετέλεσε καθοριστικό ρόλο.