Θέμα: η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και κυβερνητική πολιτική έναντι των τουρκικών αξιώσεων για αποσιώπηση.

Σχετικά: το από τις 19-05-2009 Ψήφισμα των συλλογικών φορέων Ποντιακού Ελληνισμού (επισυνάπτεται στο παρόν), προγενέστερα υπομνήματά μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε προσφάτως από δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τύπο για δήλωσή σας, σύμφωνα με την οποία η προώθηση αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας χωρίς την αναγνώριση από την πρώτη της αρμενικής γενοκτονίας αποτελεί πρότυπο διμερών σχέσεων.

Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι δημοσιεύσεις δεν απέδωσαν σωστά τα λεγόμενά σας.

Η θέση της κυβέρνησης έναντι μεθοδεύσεων της Τουρκίας να μην αποκηρύσσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που σκοπούμενα διέπραξαν τα καθεστώτα της στο πρόσφατο παρελθόν, αφορά άμεσα την Ελληνική κοινωνία σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Εκατοντάδες φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η κοινωνία μας, διαμήνυσαν στον προκάτοχό σας και στην ηγεσία του Υπ.Εξ. της προηγούμενης κυβέρνησης ότι τεχνητές ελληνοτουρκικές φιλίες και προσεγγίσεις δεν είναι αποδεκτές, καθώς και ότι η αναγνώριση και αποκήρυξη από την τουρκική κυβέρνηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και σε ότι αφορά την ενταξιακή προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν ληφθεί και δρομολογηθεί πληθώρα νομοθετικών ρυθμίσεων και κυβερνητικών αποφάσεων προς ικανοποίηση των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας με εφαρμογή τους και εντός της ελλαδικής επικράτειας. Την ίδια στιγμή επιδείχθηκε αδιαφορία και αλαζονεία στα θέματα χιλιάδων οικογενειών συμπατριωτών μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δεν λήφθηκαν απαραίτητες αποφάσεις και ρυθμίσεις για τα αυτονόητα. Τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα, όμως, αποδίδουν γλαφυρά τις έως σήμερα πρακτικές, που βλάπτουν, υποθηκεύουν και προσβάλλουν την οντότητα και την αξιοπρέπειά μας.

Η κυβέρνηση, μη αποσαφηνίζοντας την θέση της στο ζήτημα αυτό, αφήνει να εννοηθεί ότι συντάσσεται με μηχανισμούς που επιβάλλουν τεχνητή «ελληνοτουρκική φιλία» και προσέγγιση με το ένοχο και αμετανόητο τουρκικό κατεστημένο, όπως και όπου αυτό εκφράζεται.

Με αφορμή τα πιο πάνω, σας καταθέτουμε Ψήφισμα, που επιδόθηκε δια ζώσης στην προηγούμενη κυβέρνηση κατά την διάρκεια μαζικής εκδήλωσης Μνήμης, στις 19 Μαΐου 2009, στην πλατεία Συντάγματος, με συμμετοχή δεκάδων συλλογικών φορέων Αττικής-Νότιας Ελλάδας, πλήθους κόσμου, εκπροσώπων κομμάτων, βουλευτών, δημάρχων και πολιτευτών.

Κατά τα πιο πάνω, παρακαλούμε να έχουμε σχετική ενημέρωση.

…………………………..
Συνημμένα: το από τις 19-05-2009 Ψήφισμα.

Κοινοποίηση:
– Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων
– Βουλευτές

Ενημέρωση:
– Συλλογικούς φορείς Αττικής και Περιφερειών Ελλάδας
– Ομοσπονδίες Εξωτερικού