Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα του Συλλόγου για την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ. Επίτιμος Πρόεδρος : ” Είναι τιμή εμάς να βρισκόμαστε στην 71η Α/Μ Ταξιαρχία “ΠΟΝΤΟΣ”, που εδερεύει στην ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ. Οι συμβολισμοί είναι πολύ ισχυροί “.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στην πόλη Κιλκίς, στην Αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς και την Διοίκηση της Ταξιαρχίας. Τα σημαντικά και επίκαιρα (διαχρονικώς) εθνικά θέματα, που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές και σχετίζονται άμεσα είτε απορρέουν από την μόνιμη επιθετικότητα του τούρκικου καθεστώτος, ήταν με την σειρά παρουσίασης :

α) «Τουρκία: ρόλος και προοπτικές» από τον κ. Βασίλειο Παπαθανασίου, Υποστράτηγο ε.α.,
β) «Το Συριακό ζήτημα» από τον κ. Ιωάννη Παπαφλωράτο, Δρ. Νομικό – Διεθνολόγο και
γ) «Ποντιακός Ελληνισμός. Η Γενοκτονία των Ποντίων»  από τον κ. Χρήστο Μπολώση, Υποστράτηγο ε.α..

Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε ο κ. Χρ. Σοφιανίδης – Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου.

Ιδιαίτερες αναφορές και αναλύσεις έγιναν στο ζήτημα της Γενοκτονίας, στην οποία έκανε αναφορά και ο Επίτιμος Πρόεδρος στην εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης.

Στο τέλος της διοργάνωσης το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς παρουσίασε, συνοδευόμενο από τους οργανοπαίκτες του συλλόγου, παραδοσιακούς χορούς του Πόντου.

Από το ακροατήριο της γεμάτης αίθουσας εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες για την αναλυτική εικόνα πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας, όπως και στα υπόλοιπα θέματα της Ημερίδας.

Χαιρετισμό και καλωσόρισμα της εκδήλωσης του ΠΣ «η Αργώ» απηύθυνε ο δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Σισμανίδης, ενώ προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τσαντάκης.

Tην Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Σεβασμιώτατος κ.κ. Εμμανουήλ Σιγάλας και ο Διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος κ. Χρήστος Σίμος, επίσης, την παρακολούθησαν οι βουλευτές κ.κ. Γεωργαντάς (Ν.Δ.) και Παραστατίδης (Συ.Ριζ.Α.), ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Τζογγίδης, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Γ. Αβραμίδης (ΑΝ.ΕΛ.) και Γ. Πασαλίδης (ΝΔ), αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων Ποντίων (και ”παλιννοστούντων”), ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς κ. Α. Αμανατίδης, αξιωματικοί και στρατεύσιμοι της Ταξιαρχίας, πλήθος κόσμου.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης ο κ. Σοφιανίδης αντάλλαξε με τον Δήμαρχο και την Διοίκηση της Ταξιαρχίας ενθύμια, ενώ τιμήθηκε με την απονομή πλακέτας της Ταξιαρχίας.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας με τους αξιωματικούς παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν των φιλοξενούμενων.

«… Η επίσκεψη της σύγχρονης ιστορίας με τη συνδρομή του Παμποντιακού Συλλόγου “Η Αργώ” και εκλεκτών ομιλητών επιτυγχάνεται στην Ημερίδα αναφορικά με τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και την διαχρονική τουρκική απειλή έναντι των άλλων λαών της Εγγύς Ανατολής. Με την πεποίθηση ότι η γνώση είναι δύναμη, αποτρεπτική ενίοτε για την επανάληψη δυσάρεστων πτυχών του παρελθόντος, ο Δήμος Κιλκίς υποστηρίζει εκδηλώσεις όπως αυτή που εμβαθύνουν στο ιστορικό μας γίγνεσθαι…».

Δημήτρης Σισμανίδης Δήμαρχος Κιλκίς


Ο Παμποντιακός Σύλλογος «η Αργώ» ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Κιλκίς, τον Διοικητή της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας «Πόντος» Ταξίαρχο κ. Πέτρο Δεμέστιχα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Κιλκίς, την Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς ”Οι Αργοναύτες” και τους υπόλοιπους συντελεστές για την στήριξη στη διεξαγωγή της Ημερίδας.