Πολιτικοί διοικητές ελλαδικού χώρου απέκρυψαν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 Χρόνια της Επανάστασης την τιμημένη ΠΟΝΤΙΑΚΗ φορεσιά (και μόνον αυτήν). Πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, που προσβάλει τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν αλλά και ολόκληρο τον Ποντιακό Ελληνισμό, και δεν είναι η πρώτη φορά σε ανάλογες περιπτώσεις “επίσημων εκδηλώσεων” (…).

Ανοικτή επιστολή του Διευρυμένου Συμβουλίου για την απαράδεκτη και υποκριτική ενέργεια των ιθυνόντων.

Παραλήπτες: Πρωθυπουργός, Προεδρία της Δημοκρατίας, Πολιτικοί αρχηγοί και αναπληρωτές τους, Υπουργός Εθνικής Άμυνας κλπ.
Κοινοποιήθηκε: Συλλόγους, βουλευτές κ.α.

 

Φοβούνται περισσότερο απ’ ότι οι Tούρκοι…

Εξαφάνισαν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση την τιμημένη φορεσιά Ελλήνων Πόντου οι ελλαδίτες υποτακτικοί.

Στις επίσημες εκδηλώσεις εξαφάνισαν την τιμημένη παραδοσιακή στολή του Ποντιακού Ελληνισμού από παντού – από τις παρατάξεις της Προεδρικής Φρουράς, την εορταστική Παρέλαση στο Σύνταγμα, από τα δείπνα των ξένων επισήμων(…).

Η κυβερνητική διοίκηση από το ”νησάκι στα νότια”, που δεν υπήρχε στα κατάστιχα πριν και κατά την Επανάσταση του 1821, μαζί και η λεγόμενη Προεδρία της Δημοκρατίας φέρθηκαν όπως λέει η βαλκανική ρύση με μπαμπεσιά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Έμπηξαν άλλη μία φορά πισώπλατα το μαχαίρι (…). Εξάλλου ξέρουν καλά τη λέξη ”μπαμπεσιά” – προέρχεται από κοντινό τους, και στα ελλαδικά κυκλώματα, λαό στα Βόρεια. Εμείς οι Πόντιοι δεν έχουμε τέτοιες έννοιες στο Ελληνικό λεξιλόγιό μας.

Δεν είναι και η πρώτη φορά. Από τα τέλη της δεκαετίας 2000 η ελλαδική πολιτική διοίκηση με υπουργό εξωτερικών τότε και πάλι από το ”νησάκι στα νότια” έλαβε αυστηρές εντολές από την Τουρκία να μην αφήνει η ελλαδική Αστυνομία τις αντιπροσωπείες των Ποντίων να πλησιάζουν την τούρκικη πρεσβεία της Αθήνας, ώστε να μην δέχεται η Τουρκία τη ντροπή θυροκόλλησης ψηφισμάτων Διαμαρτυρίας στις 19 Μαΐου για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους ισλαμιστές τούρκους (1914-1923).

Έχουμε κάθε λόγω να βεβαιωθούμε και τώρα, για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση οι πολιτικάντηδες της ελλαδικής διοίκησης έλαβαν αυστηρές τούρκικες συστάσεις να μην εμφανιστεί πουθενά η παραδοσιακή φορεσιά του Πόντου. Γι’ αυτό οι τούρκοι έχουν δικό τους σοβαρό λόγο. Φοβούνται οι τούρκοι την περαιτέρω αφύπνιση αυτογνωσίας που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια στον Ιστορικό μας Πόντο στην επικράτεια της σημερινής Τουρκίας. Ακόμα και ο Κεμάλ Μουσταφά ο ”ιδρυτής της σημερινής Τουρκίας” φοβόταν περισσότερο το Ποντιακό ζήτημα απ’ ότι τις πολεμικές επιχειρήσεις τότε με την Ελλάδα 1919-1922 (βλ. Πρακτικά τούρκικης εθνοσυνέλευσης, ακαδημαϊκός Νεοκλής Σαρρής, Πάτρα, 1994). Ζήτησαν, λοιπών οι τούρκοι να μην εμφανίζεται η ιστορική Ποντιακή φορεσιά στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια, ναι ή όχι ;;! Να μην τη δουν σε επίσημη εκδήλωση όχι μόνο τα εκατομμύρια βιαίως εξισλαμισμένων Ρωμηών (Rum και Urum) στην σημερινή Τουρκία, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η ελλαδική πολιτική διοίκηση υπάκουσε και πάλι σε τούρκικες και όχι μόνο επιτάσσεις. Φαίνεται πως φοβούνται περισσότερο από τους τούρκους την γνήσια Ελληνική παράδοση και τον Πολιτισμό του Ελληνικού Πόντου. Ο φόβος τους μας παραπέμπει σε παρομοιάσεις, όταν σε έναν ιστορικό Οίκο κάποιος ημίαιμος κληρονόμος φοβάται την εμφάνιση ενός πραγματικού φυσικού κληρονόμου, και μηχανεύεται τρόπους να τον υπονομεύσει στο Οίκημα των προγόνων του. Έτσι συνέβη και πριν από 100 χρόνια, με τους συνυπεύθυνους για την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας στον Ελληνικό Πόντο (βλ. περί ”εθνάρχη” Βενιζέλο Ε., και λοιπών). Διακρίνουμε, στα πλαίσια και της υποτιθέμενης ”οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης Τουρκίας-Ελλάδας (ΜΟΕ)”, που οι τούρκοι τα έχουν εκεί που δεν γράφεται και μόνο οι πολιτικάντηδες της ελλαδικής διοίκησης ξεσκίζονται να τα ακολουθούν υπό την εποπτεία των γερμανών, πως η σημερινή πολιτική ελλαδική διοίκηση εξαφάνισε από τις εκδηλώσεις την βαριά για τα μέτρα τους τιμημένη στολή του Ποντιακού Ελληνισμού. Διακρίνουμε, το σύνδρομο του ”ημίαιμου” της ελλαδικής πολιτικής διοίκησης σε αγαστή συνεργασία με τον φόβο των τούρκων.

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς, πως στην παρέλαση με την Προεδρική φρουρά εμφάνισαν κάθε τι ”διαθέσιμο” υπήρχε σε ”παραδοσιακές φορεσιές”, ακόμα και από σημερινές περιοχές της Ελλάδας που δεν είχαν καμία σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα και την Κήρυξή του, και εξαφάνισαν την Ποντιακή φορεσιά που αντιπροσωπεύει ακόμα και τον Αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας και της Επανάστασης τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον Τραπεζούντιο από την Υψηλή του Πόντου ! Δεν πρόκειται για κάποια παράλειψη – πρόκειται για γενικευμένη προσβολή ενός ολόκληρου Λαού.

Ντροπή και αίσχος και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, και στην ίδια την Πρόεδρο που άφησε να συμβεί αυτό, στη Διοίκηση της Προεδρικής φρουράς εφόσον δεν αντέδρασε, στην Επιτροπή για τα 200 χρόνια όπου η διορισμένη εκεί σαν προεδρεύουσα κυρία εξαφάνισε από νωρίς τα Κινητήρια Σύμβολα του Ελληνικού Έθνους και της Ορθοδοξίας (αναφορικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό τα ίδια συνέβησαν όταν προήδρευε στην Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνας 2004΄ είχε δεχθεί τότε την έντονη, έγγραφη επίκρισή μας για την προβοκάτσια της ”πλήρους εξαφάνισης” και πάλι της φορεσιάς μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού από τα τελετουργικά των Αγώνων, για να επανορθώσει εν μέρει κατά τη λήξη αυτών) όπως και στους πολιτικούς και στρατιωτικούς υπεύθυνους για την διοργάνωση της Επετειακής στρατιωτικής παρέλασης στις 25 Μαρτίου 2021 εφόσον δεν αντέδρασαν στην κατάσταση αυτή.

Αθήνα, 26-03-2021
Με απόφαση του Δ.Σ.