Ποντιακό Τριήμερο – Οι Πύλες της Αλήθειας. Ο εναλλακτικός, παράλληλος τρόπος αγώνα για τα ζητήματα που μας περιβάλλουν.

ФЕСТИВАЛЬ ПОНТИЙСКИХ ГРЕКОВ “ПОНТИАКО ТРИИМЕРО-Врата Истины” ОБЩЕСТВА РОМЕЕВ “АРГО”. АЛЬТЕРНАТИВНАЯ, ПАРАЛЛЕЛЬНАЯ БОРЬБА ПО НАШИМ ВОПРОСАМ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και εφέτος το Ποντιακό Τριήμερο.

Αφίσα Ποντιακό Τριήμερο 2014

Στις ημέρες μας, που κρατικοδίαιτοι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες πνίγουν τον Ελληνισμό, παραχωρούν ”γη και ύδωρ”, ενθαρρύνουν και διευκολύνουν ποικιλοτρόπως τον εποικισμό της χώρας με μυριάδες παράνομους εποίκους – ανεπίδεκτους οπαδούς της βαρβαρικής ισλαμιστικής θρησκοληψίας, στην οποία επένδυσαν οι τούρκοι για την Γενοκτονία του Λαού μας, οφείλουμε ανάδειξη και ενίσχυση των αξιών, παραδόσεων, της αυτογνωσίας, της ταυτότητάς μας, οφείλουμε αντίσταση.

Το «Ποντιακό Τριήμερο» είναι εναλλακτικός, παράλληλος αγώνας στα σημαντικά ζητήματα, που μας περιβάλλουν.

Την έναρξη των Εκδηλώσεων κήρυξε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ο Επίτιμος Πρόεδρος Χρ. Σοφιανίδης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων των Τζιτζιφιών, ενώ την Κυριακή μίλησε στην κεντρική πλατεία.

Εφέτος φιλοξενήθηκαν χορευτικά και καλλιτεχνικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, έπαιξαν και τραγούδησαν γνωστά και άγνωστα στην Ελλάδα ρεπερτόρια.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ταυρίδας (Κριμαίας) και η εκπρόσωπος Συλλόγου Ελληνικού Πολιτισμού Μολδαβίας απηύθυναν χαιρετισμό στην γεμάτη κόσμο κεντρική πλατεία της Καλλιθέας και ευχαρίστησαν τον Επίτιμο Πρόεδρο, την «Αργώ» και την νέα δημοτική Αρχή για την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Οι Έλληνες της Ταυρίδας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση στην Κριμαία, που περιήλθε στην ήρεμη, καθημερινή δραστηριότητα των κατοίκων της μετά το δημοψήφισμα και την επάνοδο της Ταυρίδας στην Ρωσσική Ομοσπονδία, σε αντίθεση με τις αιματοκυλισμένες από το καθεστώς του Κιέβου νότιο-ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Πρόεδρος των βετεράνων πολεμιστών Κύπρου 1974  Ν. Αργυρόπουλος, τον οποίο «η Αργώ» είχε την τιμή να καλέσει.

Η θεατρική ομάδα του συλλόγου «Προμηθέας» Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης διασκέδασε τους εκατοντάδες θεατές με εύθυμο χιουμοριστικό έργο, σε παράσταση Ποντιακού θεάτρου στην Ποντιακή γλώσσα, ”…Γάμπρε, φούστορον τρως?…”, σε σκηνοθεσία Ι. Γεωργιάδη.

Σκηνή από θεατρική παράσταση στα πλαίσια του Ποντιακού Τριημέρου 2014

Από τον Σύλλογο Ελληνικού Πολιτισμού Μολδαβίας ακούσαμε σε έντεχνη εκτέλεση παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.

Από τον Σύλλογο Ελληνικού Πολιτισμού Μολδαβίας ακούσαμε σε έντεχνη εκτέλεση παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.

Απολαύσαμε τα χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων Ποντίων Αττικής, γελάσαμε με σατιρικά sketch στα Ποντιακά, που στόχο είχαν τους άθλιους ελλαδίτες πολιτικάντηδες και την καθημερινότητα, ακούσαμε ποντιακά ποιήματα από τους μικρούς φίλους του Συλλόγου.

Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στην πλατεία έλαβε χώρα η δωρεάν διανομή παραδοσιακού Ποντιακού πιάτου ”μαύρα λάχανα με τα φασούλια” (τ’εμέτερον ρωμέϊκον φαΐν), που μαγειρεύτηκε επί τόπου στην υπαίθρια κουζίνα, συνοδεία καλαμποκίσιου ψωμιού (λαζουδί ψωμίν). Οι επισκέπτες, που εξάντλησαν όλα τα χαλκόνια, είχαν την δυνατότητα να γευτούν και ποντιακά σουβλάκια, που ετοίμασαν μέλη του Συλλόγου με ειδική συνταγή.

Στο τέλος κάθε βράδυ, τρανοί και νέοι ιδίως, χόρεψαν έως αργά στα ακούσματα του κεμεντζέ, ενώ καθ’όλη την διάρκεια λειτούργησε και έκθεση βιβλίου. Στο Ποντιακού Τριήμερο παρευρέθησαν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, που χαιρέτισε την εκδήλωση και το έργο του Συλλόγου, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γ. Αβραμίδης, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του Κινήματος Π. Καμμένο και πολλοί άλλοι.