ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (1916-1923)
Το έγκλημα συνεχίζεται


◄ ● ►

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ – η ελληνική ονομασία της μετέπειτα Μαύρης Θάλασσας.
ΠΟΝΤΟΣ – νοείται η παράλια περιοχή πέριξ του Εύξεινου Πόντου, κυρίως δε των νοτίων παραλίων, στο βορειοανατολικό τμήμα της Μικράς Ασίας, σε βάθος έως 150 χλμ. εντός της χερσονήσου, ανατολικά έως το Βατούμι, δυτικά έως την Ινέπολη, έκτασης 140.000 χλμ2 περίπου. 
ΡΩΜ[Έ]ΟΙ ή Πόντιοι – Έλληνες του Πόντου. Ίδρυσαν τις πρώτες πόλεις πέριξ του Ευξείνου Πόντου πριν από χιλιετίες (έως τότε, του Άξενου Πόντου). Αυτόχθων ελληνικός πληθυσμός της περιοχής, συμπαγής έως το 1924…
Ο Ελληνισμός του Πόντου συνείσφερε στην πρόοδο και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας με πολλές ιστορικές προσωπικότητες και έργα. Από το Χρυσόμαλλο δέρας και την αργοναυτική εκστρατεία, τον Προμηθέα και την Κολχίδα, τις Αμαζόνες και πολλά άλλα της μυθολογικής περιόδου, έως το βασίλειο των Μιθριδατών, τον φιλόσοφο Διογένη, τον πρωτεργάτη της αναγέννησης Βησσαρίωνα, τον Στράβωνα, τους Κομνηνούς, την Φιλική Εταιρεία για την απελευθέρωση της Ελλάδας και πολλά άλλα των ιστορικών χρόνων…
Το 363-63 π.Χ. στον Πόντο υπήρχε το Βασίλειο των Μιθριδατών. Αργότερα ο Ιστορικός Πόντος αποτέλεσε ένα από τα 7 τμήματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά την διάλυση του Βυζαντίου επικράτησε ως αυτόνομη Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα (Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, δυναστεία Κομνηνών, 1204-1461). Το μόνο κράτος ελλήνων με ιστορία ζωής 14ων αιώνων – οργανωμένο αυτόνομα ή ως τμήμα του Βυζαντίου. Η αρχαιολογική, πολιτισμική και πληθυσμιακή σφραγίδα του είναι αισθητή και σήμερα σε όλα τα παράλια του Ευξείνου Πόντου, ιδίως στα νότια, βόρεια και ανατολικά. Προσέφερε στην Χριστιανοσύνη την πλειοψηφία των Αγίων και των Μαρτύρων. Περιοχή με τα αρχαιότερα μνημεία και μοναστήρια, διατηρούσε πολύ προχωρημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας είναι το τελευταίο ελληνικό, βυζαντινό κράτος που καταλήφθηκε από τις ορδές των Οθωμανών το 1461, οκτώ χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης …  
ΠΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ – η πιο βασανισμένη και καταπιεσμένη από την τουρκική βαρβαρότητα περιοχή. Ίσως η μόνη στον κόσμο, όπου και σήμερα ο χριστιανός πρέπει να είναι κρυφοχριστιανός για να μην διωχθεί ή θανατωθεί.
Τόπος, όπου στον 20ο αιώνα, μετά από μακραίωνη καταπίεση, υλοποιήθηκε από τους τούρκους η πρωτοφανούς βαρβαρότητας γενοκτονία κατά των ελλήνων. Το 1916-1923 εκατοντάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα, άνδρες και γερόντια δολοφονήθηκαν με βασανιστικούς θανάτους – περίπου ο μισός επίσημα καταγεγραμμένος ελληνικός πληθυσμός. Ήταν χριστιανοί και έλληνες, γι’ αυτό "έπρεπε" να αφανιστούν. Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Μουσταφά (ατατούρκ) αποβιβάζεται στην Αμισό (Σαμψούντα) για να αποτελειώσει το δεύτερο στάδιο της γενοκτονίας. Επισήμως 353.000 νεκροί, αλλά είναι πολύ περισσότεροι. Η μοναδική περιοχή στην Μικρά Ασία όπου ο άμαχος ελληνικός πληθυσμός, απομονωμένος από τον υπόλοιπο πολιτισμό, αντιστάθηκε ηρωικά στην γενοκτονία από τους βαρβάρους. Ο Πόντος πολέμησε εντελώς μόνος του για την επιβίωση και την ελευθερία : άντρες και γυναίκες μαζί. Όμως, οι σκοπιμότητες των δυνάμεων της εποχής και η υποκρισία της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου διευκόλυναν το έγκλημα. Όσοι σώθηκαν προσφυγοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες (Ευρώπη, Ρωσσία, ΗΠΑ), αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς, πατρογονικά εδάφη, πόλεις και ναούς χιλιετιών. Μεγάλο τμήμα ενσωματώθηκε στην απελευθερωμένη Ελλάδα και συμβάλλει σημαντικά στην πορεία της νεότερης Ιστορίας της. Έως και σήμερα έρχονται ελληνικές οικογένειες από την πρώην Σοβιετική Ένωση…
Το 1994, μετά από μακροχρόνιο αγώνα που δόθηκε, η Βουλή της Ελλάδας με καθυστέρηση δεκαετιών έναντι της υποχρέωσής της για δικαίωση των Μαρτύρων και των Ηρώων της Γενοκτονίας καθιέρωσε και επίσημα την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού… 
Η Τουρκία και το κεμαλικό καθεστώς – το "κακομαθημένο, άτακτο παιδί" της ευρύτερης περιοχής – δεν υποχρεώθηκε ποτέ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει. Ως μόρφωμα, αποτελούσε και αποτελεί όχι μόνο τον τρομοκράτη, αλλά και φρένο, και καταστροφέα των πολιτισμών… Για ποιο άραγε έγκλημα έσπευσαν να "τιμωρήσουν" την Σερβία και το Ιράκ ορισμένοι νατοϊκοί ”σύμμαχοι”, αφήνοντας ανενόχλητο τον πραγματικό εγκληματία στην περιοχή. Η καταστροφή των ιστορικών ορθόδοξων εστιών στα βόρεια Βαλκάνια και η ενίσχυση από ορισμένους νατοϊκούς ”συμμάχους” του ισλαμικού φανατισμού (βλ. βιαιοπραγίες και καταστροφές εκατοντάδων χριστιανικών ναών στην Σερβία, απόσπαση του Κοσσόβου προς εγκαθίδρυση-ανάπτυξη αυτόνομου ισλαμικού μορφώματος) ενθαρρύνει την σκοτεινή δράση του τούρκικου καθεστώτος και στον βόρειο ελλαδικό χώρο…
Η ανοχή και η ατιμωρησία επιτρέπει στο ένοχο τούρκικο καθεστώς να συνεχίζει την βία και την εξαφάνιση των ιχνών των εγκλημάτων του. Τα άγρια βασανιστήρια και οι ωμές δολοφονίες χριστιανών και στις ημέρες μας από το ισλαμικό και κεμαλικό κατεστημένο της Τουρκίας (εκτέλεση του ιερέα Αντρέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα το 2006, σφαγή τριών ανθρώπων στον χώρο εργασίας τους στην Μαλάτυα το 2007 επειδή διένειμαν το Ευαγγέλιο κ.ο.κ.) εκρέουν από το σύνδρομό του να παγιώσει τα αποτελέσματα της μαζικής γενοκτονίας το 1916-1923. 
ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΝΤΟ το τουρκικό καθεστώς εξακολουθεί και σήμερα να καταδιώκει λυσσαλέα τον αυτόχθονα πολιτισμό του Πόντου, τρομοκρατεί και φυλακίζει τους κατοίκους, απαγορεύει την επικοινωνία στην Ποντιακή – το μόνο ζωντανό ακόμα κορμό της αρχαιοελληνικής γλώσσας – καταστρέφει την πολιτισμική, ιστορική και φυσική ταυτότητα της περιοχής… 
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η κυβερνητική εξωτερική πολιτική των τελευταίων ετών διασύρεται – την μία ως χαλάκι και την άλλη ως δεκανίκι της Τουρκίας – από συμφέροντα τρίτων δυνάμεων. Εξαγνίζοντας προς κάθε κατεύθυνση τον τούρκικο επεκτατισμό και τον κεμαλικό φασισμό μεθοδεύει τεχνητή "ελληνοτουρκική φιλία" και την προώθηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποκρύπτει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την διεθνή κοινότητα το έγκλημα της γενοκτονίας. Η προκλητική και ταυτόχρονα δουλική κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του εγκληματία Μουσταφά Κεμάλ στην Άγκυρα, το 2000 από τον τότε υπ. εξωτερικών Παπανδρέου Γ. και το 2008 από τον Καραμανλή Κ. με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, δίνει εύλογα συμπεράσματα για τον εξαρτημένο ρόλο των ελλαδικών κυβερνήσεων έναντι των τουρκικών επιδιώξεων. Η σκόπιμη υποβάθμιση και απόκρυψη της Γενοκτονίας συνταυτίζεται με συνειδητή μειοδοσία και βάναυση προσβολή της Μνήμης των μαρτυρικών θυμάτων, ενώ μας προσέβαλλαν ως λαό και έθνος, αποδίδοντας εκ μέρους μας τιμές στον εγκληματία. 
Η εκάστοτε ελλαδική κυβέρνηση οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες της, να σταθεί με σεβασμό απέναντι στα μυριάδες αθώα θύματα της Γενοκτονίας, να προωθήσει την διεθνή αναγνώρισή της. Η αποκήρυξη της γενοκτονίας και δημόσια "συγγνώμη" από το ένοχο τούρκικο καθεστώς αποτελεί ηθικό όρο και υποχρέωση για οιαδήποτε «ελληνοτουρκική» ή «ευρωτουρκική» προσέγγιση. Η μη ικανοποίηση αυτής της προϋπόθεσης υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να εφαρμόζει παρόμοιες τακτικές οποτεδήποτε το επιλέξει το καθεστώς της.

   

 
 19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας
 …ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ… 

Από τα κείμενα του Επ. Πρ. στα ενημερωτικά του Συλλόγου, 2000-2008.