1949-2019: 70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μαζικότερη εξορία του αυτόχθονα Παρευξείνιου Ελληνισμού στη Σοβιετική Ένωση, τη νύχτα 13 προς 14 Ιουνίου 1949. Ο Π.Σ. “η Αργώ” θα τιμήσει τα θύματα των σταλινικών εγκλημάτων σε Εκδήλωση με ομιλητές ζώντες μάρτυρες, Ποντιακά τραγωδίας από οργανοπαίκτες γεννημένους στο Καζαχστάν και buffet με Ποντιακούς μεζέδες από τις γυναίκες του Συλλόγου.


Ήδη, από το 1937 προηγήθηκαν μαζικές εκτελέσεις δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών Ποντίων, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμμία κατηγορία. Ήσαν “ένοχοι” επειδή ήσαν Έλληνες στην Εθνότητα. Ακολούθησαν οι βίαιες εξορίες του 1942, 1944, 1946 … , η μαζικότερη το 1949 στην Κεντρική Ασία, όλες με χρήση στρατού και милиция [ Militcia, εκ “Military Police” – εγκαθιδρύθηκε το 1917 και υποκαθιστούσε την Αστυνομία. Στην Ρωσία μετονομάστηκε σε Полиция (Police, Αστυνομία) το 2011 ].

Η εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού από το κομμουνιστικό καθεστώς του Στάλιν αποτέλεσε τη συνέχιση της πολιτικής αμέριστης συνέργειας των μπολσεβίκων προς τους τούρκους στη Γενοκτονία του Ελληνισμού (και Χριστιανοσύνης) στον Ιστορικό Πόντο.

Διώξεις και εξορίες υπέστησαν και πολλές άλλες εθνότητες στην ΕΣΣΔ, καθώς και εκατομμύρια απλών και επωνύμων ρώσων πολιτών (1937-1953).

Τα εκατομμύρια δολοφονηθέντα θύματα αποκαταστάθηκαν “μετά θάνατο” από τα Σοβιετικά Στρατοδικεία, κατόπιν του “εκ των έσω” ξεπαστρέματος του δικτάτορα Στάλιν (Τζουγασβίλι) και τη δολοφονία του έτερου γεωργιανού συνεταίρου αυτού Μπέρια (αρχηγού НКВД – του Κομιτάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, που αποτελούσε την Σοβιετικού τύπου ΓΚΕΣΤΑΠΟ).

(Βλ. αναλυτικότερα πιο κάτω).


εις Μνήμην φωτεινή θυμάτων 

των εγκλημάτων Γενοκτονίας

από το σταλινικό καθεστώς.

 Πέμπτη 13 Ιουνίου, ώρα 18.00, αίθουσα Κε.Σ.Π.Ε. Δήμου Καλλιθέας

*
1949 – 2019 : 70 лет со дня последней и самой массовой ссылки при СССР Понтийских греков из исконных земель Понтийского Эллинизма Черноморья …
Мероприятие 13-06-2019 посвящается Светлой Памяти жертвам преступлений сталинского режима
[с 1937 г. массовые убийства греков и массовые заключения по национальному признаку, истребительные ссылки коренного греческого народа в Среднюю Азию, Сибирь и тд,
кража и присваивание всей недвижимости и имущества в Грузии, Абхазии, Тавриде и тд.]


[ Στις 18 Οκτωβρίου 1991 το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έλαβε απόφαση (№ 1763/1-I) για την καθιέρωση Ημέρας Θυμάτων των Πολιτικών Διώξεων στην Σοβιετική Ένωση και έθεσε ως τέτοια την 30η  Οκτωβρίου.

Η ημερομηνία επιλέχτηκε από το γεγονός ότι στις 30 Οκτωβρίου 1974 κρατούμενοι στα στρατόπεδα της Μορντόβας και Πέρμ ξεκίνησαν απεργία πείνας ενάντια στις πολιτικές διώξεις στην ΕΣΣΔ.

Το 2007 η Κυβέρνηση της Ρωσσίας προέβαινε στον εντοπισμό και άνοιγμα εκατοντάδων ομαδικών τάφων στα περίχωρα δάση της Μόσχας, όπου κατά τη μπολσεβίκικη-κομμουνιστική διακυβέρνηση Στάλιν-Μπέρια μεταφέρονταν μυστικά με φορτηγά, πετάγονταν και θάβονταν τις νύχτες χιλιάδες σωροί των θυμάτων του καθεστώτος.

Στις 30 Οκτωβρίου 2007 – την Ημέρα Μνήμης για τα θήματα των πολιτικών διώξεων επί σταλινισμού – τους πρότινος άγνωστους ομαδικούς τάφους στο Бутовский полигон (πεδίον Μπουτόβσκι, στα περίχωρα της Μόσχας) επισκέφθηκαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν και ο πατριάρχης πασσών των Ρωσιών Αλέξιος ΙΙ και απέδωσαν τιμές στα αμέτρητα, δολοφονημένα μετά βασανιστηρίων θύματα του καθεστώτος. Στη διάρκεια των τελετών απέδωσαν τιμές στρατιωτικά αγήματα και μπάντες.

Στα αποκαλυπτήρια κεντρικού Μνημείου (Τοίχος της Θλίψης) σε κεντρική τοποθεσία της Μόσχας στις 30 Οκτωβρίου το 2017 ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν στην ομιλία του δήλωσε …οι πολιτικές διώξεις στην πρώην Σοβιετική Ένωση είναι η τραγωδία της ρωσικής κοινωνίας, ήταν ένα σκληρό χτύπημα ενάντια στο λαό μας, χτύπημα στις ρίζες του, πολιτισμό, αυτογνωσία του…” , συμπληρώνοντας “.. καμία δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει για αυτά τα εγκλήματα…” ].

ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ θυμάτων κομμουνιστικού καθεστώτος. Χιλιάδες οι άγνωστοι τάφοι, σε δάση και μυστικές τοποθεσίες.
Ψήφισμα Του Ευρωκοινοβουλίου Για Τα Θύματα Κομμουνιστικών Καθεστώτων

Διαβάστε, επίσης :

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΡΙΑ:  http://www.argo-pga.org/page2.php?subid=44

Σκυλεύουν οι κομματάρχες (περί ΚΚΕ κα.):  http://www.argo-pga.org/page2.php?subid=145

19 Μαΐου! παρά το σαπισμένο καταστημένο…:  http://www.argo-pga.org/page2.php?subid=161

και σε άλλες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.