“ΡΩΜ[έ]ΟΙ – οι ΕΛΛΗΝΕΣ του ΠΟΝΤΟΥ, συνοπτική εξέταση του αποσιωπούμενου ζητήματος”  [βλ. Ρωμαίοι, Ρωμηοί, Ρωμιοί] , (Αθήναι, 1997).

Του Χρ. Σοφιανίδη
Προέδρου (νυν Επίτιμου) Π.Σ. “η Αργώ”
Διπλ. Πολ. Μηχανικός MSc. Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών

Το πρώτο βιβλίο στη ρωσική γλώσσα, που με σύντομο και κατανοητό τρόπο εισάγει τον αναγνώστη στο Ποντιακό Ζήτημα, φωτίζοντας ιστορικά, κοινωνικά, πολιτισμικά θέματα από την αρχαιότητα έως τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με έμφαση στα γεγονότα της Γενοκτονίας, το Απελευθερωτικό ένοπλο Αγώνα στον Πόντο, τον Ελληνισμό στην ΕΣΣΔ και στην σταλινική περίοδο, στο (νεο)προσφυγικό ζήτημα στον ελλαδικό χώρο και άλλα.

Ο αείμνηστος, θρυλικός αρχαιολόγος και Δόκτωρ ιστορικών επιστημών της ΕΣΣΔ και Ρωσσίας Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης για το βιβλίο : “… λόγω του αντικειμένου μου είμαι ενήμερος για την ιστορική και αρχαιολογική βιβλιογραφία στη ρωσική γλώσσα. Δεν έχω συναντήσει κανένα παρόμοιο βιβλίο για τον Ποντιακό Ελληνισμό στα ρωσικά, με βεβαιότητα δεν υπάρχει τίποτα από το 1905. Το συγκεκριμένο βιβλίο το “κατάπια” με επαγγελματική “ζήλια”…”.
[Αθήναι/Μοσχάτο, 1998, κατά την βραδιά αφιερωμένη στον Β. Σαρηγιαννίδη. Διοργανώθηκε από συλλόγους Ποντίων Αττικής με σκοπό τη συγκέντρωση χρηματικών πόρων για τη συνέχιση των ανασκαφών του στην περιοχή της Βακτριανής-Μαργιάνα. Προηγήθηκε η άρνηση του ελλαδικού υπουργείου πολιτισμού να στηρίξει οικονομικά τις ανασκαφές, παρότι αφορούσαν ελληνικά συμφέροντα και ανεδείχθησαν εν τέλει σε παγκόσμια ανακάλυψη-δικαίωση του Β. Σαρηγιαννίδη].


Διάθεση:
Από τον Σύλλογο,
Τις εκδόσεις «Πελασγός» (Αθήνα, τηλ. 210-6440021).

Εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε το βιβλίο, παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας:    Συμπληρώστε τους χαρακτήρες: captcha