Στις 18 και 19 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η διήμερη Εκδήλωση στη Μνήμη των Μαρτύρων και Ηρώων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την περίοδο 1914-1923 από το τούρκικο καθεστώς.  

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα σε αποτέλεσμα συνεργασίας του Πολεμικού Μουσείου, του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» και της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.

Την πρώτη ημέρα στις 18 Μαΐου παρουσιάστηκαν στοιχεία του μοναδικού Πολιτισμικού πλούτου του Ποντιακού Ελληνισμού με τα χορευτικά συγκροτήματα τῑ «Αργῶς» και της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, που εμφάνισαν σειρά παραδοσιακών χορών του Πόντου. Η παρουσία συνοδεύτηκε με ζωντανή μουσική και τραγωδίας από τους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων. Παράλληλα, κατά την εμφάνιση των χορών, γίνονταν παρουσίαση και περιγραφή της παραδοσιακής Ποντιακής φορεσιάς (στολής).

Την δεύτερη ημέρα στις 19 Μαΐου παρουσιάστηκαν δύο ομιλίες πάνω στο Ποντιακό ζήτημα:
α) Για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από τον διδάκτορα Ιστορίας και διεθνολόγο Δρ. Ιωάννη Παπαφλωράτο.
β) Για το Αντάρτικο του Πόντου, δηλαδή την αντίσταση στις σφαγές από το τούρκικο καθεστώς, από τον Υποστράτηγο ε.α. Χρήστο Μπολώση.

Τα πιο πάνω διεξήχθησαν υπό τον συντονισμό και παρουσίαση του Επίτιμου Προέδρου του Συλλογικού φορέα Χρ. Σοφιανίδη.

Επισημάνθηκαν και γεγονότα της δεύτερης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, που έλαβε χώρα στην ΕΣΣΔ από το μπολσεβίκικο, σταλινικό καθεστώς, ιδίως την περίοδο 1937-1953.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«…Ο Αγώνας δεν σταμάτησε με την καθιέρωση από την Βουλή το 1994 της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού…
Οι ψυχές των νεκρών δεν ησυχάζουν όσο ο φυσικός και ηθικός αυτουργός, το τούρκικο καθεστώς και οι τούρκοι, δεν αποκηρύξουν δημόσια το αποτρόπαιο έγκλημά τους έναντι της Ανθρωπότητας. Είναι οι ψυχές όλων αυτών που σήκωσαν με αξιοπρέπεια και με τρομακτική Δύναμη τον Σταυρό του Μαρτυρίου για λογαριασμό όλων μας, και το κράτησαν όρθιο με την εκκωφαντική σιωπή τους. Αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν ενάντια στις θηριωδίες των βαρβάρων. Πολέμησαν για τη Ζωή και την Ιερή Γή του Ελληνικού-Ρωμαίικου Πόντου. Στον Αγώνα αυτόν, καταγράφτηκαν πρωτόγνωρες πράξεις αυταπάρνησης και θυσίας, που εναπόθεσαν ανεκτίμητες αξίες υπέρ της Αξιοπρέπειας και του Πολιτισμού της απούσας Ανθρωπότητας… .
Ως λαός, ως χώρα, ως κράτος οφείλουμε τον ελάχιστο φόρο Τιμής. Οι κυβερνήσεις, βουλευτές, διπλωμάτες, οι πολιτικοί της Ελλάδας οφείλουν να αντικρίσουν στις ευθύνες τους. Nα θέσουν το ζήτημα στα Διεθνή όργανα, στον Ο.Η.Ε., στην Ε.Ε., στον κατά συρροή δολοφόνο – τους εκπροσώπους του τούρκικου καθεστώτος. Οφείλουν τήρηση του Εθνικού μας Συντάγματος, την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ελληνικού Έθνους. Οφείλουν ανάδειξη του εγκλήματος της Γενοκτονίας προς τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, σε κάθε φόρουμ, σε κάθε διμερή συνάντηση…».

Χαιρετισμούς απηύθυναν στις δύο ημέρες των εκδηλώσεων ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου Αν. Λιάσκος, καθώς και ο Αντιπρόεδρος και Αντιστράτηγος Νικ. Χιονής. Με την λήξη των εκδηλώσεων ο Επίτιμος Πρόεδρος τους προσέφερε ως ενθύμιο το βιβλίο ”Η διαχρονική τουρκική απειλή έναντι του Ελληνισμού και άλλων λαών στην Εγγύς Ανατολή” με πρακτικά της επιστημονικής Ημερίδας, που είχε διοργάνωσε ο Σύλλογος στο πρόσφατο παρελθόν στο Πολεμικό Μουσείο.

Και τις δύο ημέρες στο Αίθριο του Πολεμικού Μουσείου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις,  οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την έγχρωμη κειμενο-φωτογραφική Έκθεση Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε τρεις γλώσσες, καθώς και να αποκτήσουν βιβλία από την Έκθεση βιβλίου με πολλούς τίτλους πάνω στην Ιστορία και Πολιτισμό του Πόντου. Τις Εκθέσεις οργάνωσε και παρουσίασε ο Παμποντιακός Σύλλογος «η Αργώ».

Πρόσκληση – Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων. [ Το εμφανιζόμενο θέμα της αφίσας αποτελεί έμπνευση και ιδέα του προέδρου τῑ “Αργῶς” Χρ. Σοφιανίδη για τις Εκδηλώσεις του Συλλόγου την άνοιξη 1987. Την ιδέα του μετέφερε στο χαρτί, δια της περιγραφής του, το μέλος του Συλλόγου ονόματι Διαμάντω (…). Ο ίδιος επιμελήθηκε και εκτύπωσε ιδιοχείρως την αφίσα με την τότε ιδιότητά του ως τυπογράφου ].