Για την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ στο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ και Ε.Ε.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΝΩ ΤΑ ΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ ΨΗΦΙΖΑΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (με εξαίρεση ορισμένους έλληνες ευρωβουλευτές, που δεν ακολούθησαν τις δουλικές ελλαδικές οδηγίες).
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε από φορέα Ελλήνων του Πόντου παράσταση μπροστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης για το Ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Παμποντιακό Σύλλογο “η ΑΡΓΩ“ Καλλιθέας Αττικής, στις 18 και 19 Μαΐου, με την συμπαράσταση του συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών. Γι’ αυτόν τον σκοπό οργανώθηκε ειδική αποστολή στις Βρυξέλλες για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.
Σαράντα μέλη, ντυμένοι ομοιόμορφα με τις κίτρινες φανέλες του Συλλόγου, μοίρασαν κατά χιλιάδες ειδικό ενημερωτικό πολυσέλιδο του Συλλόγου για την Γενοκτονία την περίοδο 1914-1923 και για την συνεχιζόμενη τρομοκρατία από το τούρκικο καθεστώς στον Ιστορικό Πόντο, με το αίτημα η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία να αποτελέσει προϋπόθεση για την “ενταξιακή“ της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχημάτισαν αλυσίδα και πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία, μπροστά στην είσοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας αναρτημένα τα ταμπλό με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της Γενοκτονίας, και κρατώντας ενημερωτικά πανό και σημαίες – με το αρχέγονο (πρωτοσύμβολο) Αετό του Ελληνικού Πόντου και του Βελγίου.
Η παρέμβαση αυτή σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενη έκπληξη για την τούρκικη διαπραγματευτική αποστολή, με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν, που βγαίνοντας από το κτίριο της Κομισιόν το μεσημέρι της 19ης Μαΐου “έπεσαν“ πάνω στην ομάδα τί “Αργώς“, μαζί με Τούρκους κάμεραμαν που τους συνόδευαν. Οι τελευταίοι παράτησαν την αποστολή τους στην έξοδο του κτιρίου και έτρεξαν να βγάλουν την ομάδα και τα ταμπλό, εκφράζοντας έντονα την νευρικότητά τους μόλις διαπίστωσαν το θέμα της πικετοφορίας. Τα μέλη της τουρκικής αποστολής με το που βγήκαν από την πόρτα της Κομισιόν βρέθηκαν με το πολυσέλιδο ενημερωτικό υλικό για την Γενοκτονία στα χέρια τους, αφού τους το μοίρασαν αμέσως οι νέοι του Συλλόγου που έμαθαν αργότερα την ταυτότητα της συγκεκριμένης εξερχόμενης αποστολής.
Παράλληλα ο Σύλλογος διέθεσε και ενημερωτικό υλικό για την μόνιμη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτηση των περιουσιών των γηγενών Ελλήνων στην Γεωργία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ζητώντας από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ε.Ε. να λάβουν μέτρα, ώστε η κυβέρνηση Σαακασβίλλι να υποχρεωθεί στον σεβασμό της ζωής και των περιουσιών των Ελλήνων στην χώρα αυτή.