Κυκλοφόρησαν νέες εκδόσεις βιβλίων
“Επιχείρηση Κόκινος Καπνάς” του Χαράλαμπου Πολιτίδη, διακεκριμένου διανοούμενου του Ποντιακού Ελληνισμού στη Σοβ. Ένωση και μετά την διάλυση της. Διατελέσαντος μεταξύ άλλων επί μια δεκαετία ανώτερο στέλεχος στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας. Από τις εκδόσεις Κυριακίδη.
“ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΚΙΝΟΣ ΚΑΠΝΑΣ”
Το βιβλίο φέρει έναν απόλυτα πραγματικό και συμβολικό τίτλο σε σχέση με την επιχείρηση διάσωσης του αρχείου της εφημερίδας «Κόκινος Καπνάς», που εκδίδονταν για τους Έλληνες της Σοβιετικής Αμπχαζίας (50.000 άνθρωποι) και άλλων παρευξείνιων περιοχών και έκλεισε από το μπολσεβίκικο καθεστώς το 1939 με την πρόφαση της ”αναδιοργάνωσης” (παρεμπιπτόντως, με την ίδια πρόφαση της ”αναδιοργάνωσης” καταργήθηκε η Ελληνική εθνική περιοχή που βαθμονομούνταν ως Εθνική Περιφέρεια στον Νομό Κρασνοντάρ, όπως και άλλες τέσσερεις ανάλογες Ελληνικές περιοχές στην σημερινή Περιφέρεια του Ντονέτσκ Ουκρανίας…), ο οποίος τίτλος επεκτείνεται ευρέως στο ζήτημα της διατήρησης της Ποντιακής ταυτότητας στον Ιστορικό Πόντο και όχι μόνο.
Ο συγγραφέας ως απόλυτος γνώστης των πραγμάτων ξετυλίγει σπάνιας ειδίκευσης στρατηγική πρόταση για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τον Ιστορικό Πόντο (σημερινή Τουρκία) σε σχέση και με την Ρωσία και την Ελλάδα, δια ξετυλίγματος της εθνικο-πολιτικής δυναμικότητας και προσέλκυσης σε μία ενιαία πολιτικό-οικονομική ένωση των σημερινών κληρονομικών θραυσμάτων του Αρχαιοελληνικού και Βυζαντινού πολιτισμών της Οικουμένης σε μία ολότητα, δια των λαών της σημερινής Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας και βέβαια της Μεγάλης Ρωσίας….
Μαζί με τα γεγονότα της διάσωσης του αρχείου της εφημερίδας μέσα από το Κρατικό Αρχείο της Αμπχαζίας, που πυρπολήθηκε από γεωργιανούς εθνοφύλακες και κάηκαν πληθώρα στοιχείων της ιστορικής κληρονομιάς των Ελλήνων στην Αμπχαζία, οδηγεί τον αναγνώστη σε προτύπως γνωστική, εθνολογική, ιστορικό-γεωγραφική ανάλυση της ρέουσας κατάστασης για τον Πόντο και τον Ελληνισμό γενικότερα.
Η ζωή, όμως, συνεχίζεται και οι θετικοί στόχοι του Ελληνισμού υπάγονται σε αναγέννηση, δεδομένου ότι υπάρχουν προσωπικότητες σαν τον πρωταγωνιστή στο βιβλίο* και συναγωνιστές του…
Οι πρωταγωνιστές του συγγράμματος, ωσάν προφήτες, με την πράξη τους ξεπέρασαν τον χρόνο και έσωσαν ένα τμήμα των εθνικών μας ιερών, ανοίγοντας δρόμο για εθνικές πράξεις την σήμερον ημέρα…
Από την εισαγωγή του συγγραφέα
(*) ο συγγραφέας στο πρωτότυπο ρωσικό κείμενο αναφέρεται ονομαστικά στο πρόσωπο του Χρ. Σοφιανίδη, επίτιμου προέδρου του ΠΣ «η Αργώ».
Μαζί με το ελληνικό κείμενο, το βιβλίο περιέχει και το πρωτότυπο κείμενο στην ρωσική γλώσσα.
Επιχείρηση Κόκινος Καπνάς – Εκδόσεις Κυριακίδη (kyriakidiseditions.gr)